štvrtok 9. júna 2011

Včeláriť by sme mali všetci

Vždy ma v došlej pošte poteší príbeh o krásnych začiatkoch mladého včelára. Napríklad tento: ...volám sa Peter, pochádzam z Ružomberka a som včelár začiatočník, aspoň sa tak cítim, mám zatial len jednu rodinku včielok. Mám ich v "béčku". Dôvod prečo Vám píšem je, že technika včelárenia, ktorú prezentujete na Vasej stránke ma tak oslovila, že som sa rozhodol pre Warré techniku včelárenia. Vždy som mal blízko k prírode a tento sposob včelárenia má k prírode určite najbližšie. ... S pozdravom Peter.
Alebo, Tomáš z Václavovic, tiež napísal krásny príbeh: ... chtěl bych Vám poděkovat za Váš blog o Warré úlech a nejen jich a vůbec i za působení v dalších fórech, kde propagujete jednoduché včelaření. Hlásím se jako další do klubu Warré včelařů. Jeden úl mi stojí na zahradě a vypadá to, že včelkám se v nich líbí. S myšlenkou na včelaření jsem si pohrával už od loňského roku, ale brzdilo mne co všechno bych si musel pořídit. Ono přeci jenom dětství jsem z části trávil v otcově kočováku a něco si o materiálové náročnosti dokážu vzpomenout i bez listování v katalogu. Až vaše stránky mně přesvědčily, že to jde opravdu s minimem věcí. Když se naskytla příležitost mít včely, tak jsem jim ve třech dnech postavil úl z odpadu. Tedy z odřezků podlahových palubek, které jsem slepil abych měl dostatečnou výšku nástavku. Jak to vypadalo se můžete kouknout na fotkách.

Moje početné úvahy, rozpravy a články o včelárení sú roztúsené po časopisoch a internetových stránkach, ktorými sa snažím uľahčiť prácu včelárom začiatočníkom a na blogu našapravda sa usilujem slovom, písmom i obrázkami šíriť a oživovať záujem o starodávne, jednoduché a zabudnuté formy včelárenia. Za sto rokov sa mnoho vo včelárstve zmenilo, prišli nové názory, ale v základných veciach k podstatným zmenám nedošlo a čo pred rokmi včelárstvu prospievalo, to doposiaľ platí. Úľ bukový veľmi biele plásty dáva, vrbový a topolový hnedé, zo smrekového sa včely hojne roja, v jedľovom mnoho medu dávajú. Verím, že starším včelárom poskytujem na mojom blogu informácie k povzbudeniu, premýšľaniu, porovnávaniu s vlastnými skúsenosťami a snáď aj prebúdzam lásku k včele medonosnej medzi novými jej priateľmi a priaznivcami. Myslím si, že pre mladých včelárov je môj blog spoľahlivým radcom a vodcom so stručným návodom, v ktorom rýchlo a ľahko nájdu najpotrebnejšie pravidlá, podľa ktorých môžu bezpečne, jednoducho a úspešne hospodáriť na svojej včelnici.
Aké ohromné množstvo peľu a medu včielky za rok naznášajú, nevčelár neuverí. Priemerné včelstvo poskytne v priaznivom roku 30 kg medu, zásoby na zimu do toho nepočítajúc. To je neobyčajný výsledok. Povážme obrovskú prácu, ktorú včely za necelých päť mesiacov vykonajú, Keď okrem odobratého medu sami spotrebovali najmenej dvakrát toľko a na zimu im ešte zostalo dostatok zásob. Museli urobiť veľké množstvo práce i námahy, aby toľko medu doniesli po nepatrných kvapôčkach. To ustavičné zbieranie a znášanie nektáru, ktorý potom upravujú na med a tým pre seba potravu a včelárovi dôležitú liečivú živinu pripravujú, je vlastne len starostlivosť o vlastný život včelstva. Koľko miliónov návštev kvetov musia včely urobiť cez jar a leto, akú dôležitú prácu vykonajú v prírode útle nepatrné včeličky, akú úžasnú úlohu majú v prírode? Z uvedeného pochopíme, aby v každom sade, v každej záhrade stálo niekoľko úľov oživených včelami. Nepatrné včielky robia v prírode veľkolepé dielo!

Už z tohoto dôvodu by sme mali včeláriť všetci, ktorí máme k tomu potrebné miesto a čas. Včelárenie by malo byť predovšetkým vedľajším zamestnaním roľníkov, kňazov, učiteľov, študentov, remeselníkov, živnostníkov aj úradníkov a robotníkov nevynímajúc, pokial majú kúsok voľného miesta v sebe menšej záhradke alebo niekde v prístreší svojho obydlia. Všetky rastliny príroda tak stvorila, že ich rozmnožovanie by razom prestalo, väčšina rastlín by zakrpatela a zanikla, keby sa včely prestali podieľať na ich opeľovaní. A včelárenie popri hmotnom zisku poskytuje toľko radosti, toľko milej ušľachtilej zábavy i poučenia, že určite málo kto prestane včeláriť, kto raz účelne začal.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára