piatok 24. júna 2011

Stop mrzačeniu matiek

Prírodné včelárenie sa stalo uznávaným zdrojom na získanie čistého, rýdzeho medu. Včelár s prirodzeným chovom včiel si dlhoročne zachová prísny štandard európskych predpisov o bezpečnosti potravín. Aby včelár s technikou na prírodnom diele zabezpečil, spracoval a dostal med v jeho najčistejšej podobe na pult svojho kamenného obchodu a pri predaji zo dvora, musí sa neustále snažiť vzdelávať a odborne pripavovať na včelársku prax bez drahých moderných včelárskych zariadení. Med oddelený od vosku jednoduchým stlačením v nerezovej, drevenej alebo hlinenej nádobe, prípadne precedený, je pripravený pre trh, pre tých najnáročnejších spotrebiteľov.
Dnes som počas vychádzky v našom chotári urobil pár krásnych fotografií z pestro rozkvitnutých lúk na úpätí Choča. Také nádherné momenty sú pre prírodného včelára príležitosťou k úvahám, prečo komerčný včelár je pyšný na svoje upravené moderné úle a technologické postupy, ktoré nikdy nemôžu fungovať v súlade s prírodou. Začínajúci včelár si kúpi od miestneho včelárskeho experta odloženec alebo zmetenec a v nasledujúcu jar zistí, že sa jeho včelia rodina správa čudne. Včely nájde vonku priamo pod letáčom na tráve. Aký smutný pohľad! Uvažuje, čo sa stalo.


Mnoho "profesionálnych" včelárov je štedro platených z peňazí EÚ, aby ako lektori na rôznych včelárskych školeniach učili začiatočníkov včelárstvu. Strávia s učňami niekoľko dní, ukazujú im spiatočnícke profesionálne metódy včelárenia zo svojej praxe a obhajujú ich podobnými skúsenosťami z praxe svojich komerčných druhov. Potom im urobia exkurziu na svojej pretechnizovanej, starostlivo upravenej, oku lahodiacej a vykosenej včelnici. Väčšina z týchto "profesionálov" nemá žiadne skúsenosti s prírodným včelárením a nemá predstavu, ako viesť životaschopné udržateľné včelárstvo. A viete aké sú ich riešenia? Učia začínajúcich včelárov, aby zastrihli kráľovnej krídla a zabránili tak roju v úteku. Vŕtajú sa každý deň v úľoch a farbia hruď matke farbou, aby ju rýchlo pri prehliadke včelstva našli a mohli jej obmedzovať prirodzenú dĺžku života. Čo nápad, to hlúposť! Predstavte si, keby vám niekto odrezal obe nohy proti vašej vôli, aby vám zabránil opustiť ho, ako by ste sa cítili. Inými slovami povedané, váš obranný systém bude ohrozený a vaše šance na prežitie budú minimálne. Kráľovná sa vždy pokúsi odletieť s rojom, ale pretože má zastrihnuté krídla, nemôže lietať a spadne na zem. Zvyšok roja ju nasleduje. To môže byť veľmi ľahko koniec tohto roja.
Hovoríte si včelár, ak to robíte? Zaujímalo by ma, prečo si hovoria včelári, priatelia včiel, keď v skutočnosti neprejavujú empatiu a pohodové správanie sa voči včelám. Znetvoria kráľovnú pre svoje vlastné pohodlie. Existujú aj iné spôsoby, ako zabrániť tomuto užitočnému hmyzu v úteku. Pri včelárení v súlade s prírodou si nevyberáme nehumánne spôsoby. Včely, rovnako ako všetky ostatné živé bytosti, riadia sa prirodzeným inštinktom, keď zistia, že úľ nie je vhodný pre ne. Môže to byť pre nedostatočný zdroj potravy alebo z dôvodu rojenia sa. Musí byť vždy nejaký dôvod, prečo je pre včelstvo výhodnejšie, aby z úľa odletelo na bezpečnejšie a lepšie miesto. Stačí sa vžiť do ich včelej situácie. Verím, že tak urobíte.





5 komentárov:

  1. Pěkné snímky tu máš Milane. Hned ty dva první záběry Veľkého Choča 1611mnm z Oravské strany jsou super. Zajímavé, že odsud ten typický ,,nosoroží kel,, není až tak moc patrný. Ale to nevadí Choč je prostě Choč. Druhou takovou horu neznám.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ten typický "nosoroží kel", Kopa, sa pri pohľade z Jasenovej skrýva za vrcholom Veľkého Choča. Úžasné pohľady na scenériu Choča aj s Kopou, sú na oravskej strane z Danielovca vo Vyšnom Kubíne, z vrcholu Varty v Osádke a z Malcova nad Malatinou, ale aj z Lupčianskej Magury z liptovskej strany.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Milan, vidím, že si priekopníkom u nás v prírodnom včelárení. Na Tvojich stránkach vždy nájdem niečo poučné. Zaujalo ma napríklad to, že včely sú schopné zvýšiť teplotu v úli (vhodnom úli!!!- Warré) a tak zlikvidovať Varroa. Dobré by bolo vedieť preto, či zospodu vetraným varroa dnom, včelár neznižuje teplotu v úli, čím bráni zvýšeniu potrebnej teploty a tak následne musí nastúpiť fumigačné liečenie.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Juraj, ďakujem za uznanie, vidím , že rozumieš symbolike z praktických skúseností pri ošetrovaní včiel. Umelý chov matiek dáva včelárovi príležitosť, bez ohľadu na prírodné javy vo včelstve, kedykoľvek a odkiaľkoľvek odobrať plemenný materiál na chov veľkého množstva matiek toho istého pôvodu. Včelárom ovplyvňované zásahy do života včelstiev nechajú matky rozvíjať sa vo včelstve v obmedzenom časovom úseku a vyradia mladšie ako štyri roky staré matky z procesu ich prirodzeného životného cyklu. V modernom komerčnom včelárení sa stalo zvykom vo včelstve vymeniť matku každý rok. Toto opatrenie zabezpečuje včelstvu večnú mladosť a včelárovi maximálny výnos medu.

    OdpovedaťOdstrániť