O mne

Moja fotka

Poslaním môjho blogu je oboznámiť návštevníkov s jedným z najpozoruhodnejších úľov francúzskeho včelára Roger Delona, ktorý poznáme ako Alpský úľ. Včeláriť v tomto úli je v skutočnosti novostarý spôsob včelárenia. Je to včelia retrofarma používajúca metódu ošetrovania včelstiev s jednoduchou technológiou trámikového úľového systému. S touto technológiou potrebujete menej času a je oveľa modernejšia ako pri iných známych formách včelárenia. Pre mňa sa úľový systém s prirodzenou stavbou včelieho diela stal meradlom radosti zo včelárenia bez potu, ktorý som vydal pri ošetrovaní včelstiev všeobecne uznávaným spôsobom. Väčšina včelárov s desiatkami včelstiev najčastejšie myslí na prostriedky získané zo včiel. Ekonomika včelárenia bez dotácií, s vylisovaným medom pre seba a známych, je veľmi zaujímavá. A ja sa na prírodné včelárenie pozerám ako na relax ducha a včelnica sa stala pre mňa chrámom pre oddych. Užite si so mnou moje poznanie, keď som sa učil a rástol ako prírodný včelár. 

nedeľa 5. júna 2011

"Pomyje" včelám

Po ukončení jarného medobrania z vŕb, púpavy a ovocných stromov, som rozdrvené voskové plásty, z ktorých med odkvapkal  cez sieťku do plničky, namočil do vody, v ktorej sa rozpustili posledné zvyšky medu. Vznikol sladký medový sirup, pomyje, ktoré som precedil cez sito a dal som ich včelám. Ako kŕmidlo na podávanie sirupu používam sklenené fľaše s presakovacím viečkom. Je dobre, keď včelár po medobraní včelstvám predstiera znášku. Včelstvá sú po odobratí medu šokované z náhlej straty zásob a ich rýchle podávanie včelstvá upokojí a predchádza ďalšiemu prehlbovaniu stresu. Podanie zásob zároveň včelstvá podnieti k neprerušenému plodovaniu a stavaniu nového diela. Medové pomyje z poumývaného medometu, náradia a prepláknutých voštín sú riešením, ako zúžitkovať sladké zvyšky po medobraní.   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára