streda 8. februára 2017

Rámik Jednotného úľa

Rámiková miera Jednotného úľa 37x30 cm hádam najviac vyhovuje včelám aj včelárovi. Rozmer rámika JU je odpozorovaný z prírody a zo správania sa včiel v moderných rámikových úľoch. Včelí chumáč má väčšinou tvar gule s priemerom 30 cm. Mám niekoľko fotografií včelieho voskového diela na rámikoch Jednotného úľa, ktoré dokumentujú život včiel v úli.
Úľ zvyčajne reštartuje po Matejovi, koncom februára. Matka začne klásť vajíčka do kruhu a špirálovite postupuje po jednotlivých bunkách včelieho diela. Plod potrebuje čerstvý vzduch a včelstvo začína v chladných dňoch nastupujúcej jari plodovať čo najbližšie pri letáči úľa. S rozvojom vegetácie v prírode rastie aj včelstvo a kruhovité plochy včelieho plodu pribúdajú postupne z rámika na rámik.
V máji, v období kvitnutia ovocných stromov, včely plodujú na všetkých matke dostupných rámikoch. Mladých včiel každým dňom pribúda. Príroda ponúka hojnosť nektáru. Ideálny čas na rozmnožovanie. Včelstvo sa vyrojí. S včelárovou pomocou dostane roj nový domov. Keď včely postavia nové voskové dielo, matka opäť kladie vajíčka na rámiku JU špirálovite do kruhu.
Po letnom slnovrate sa včely pripravujú na zimu. V plodisku postupne ukladajú zásoby medu okolo plodu. Plodové teleso má guľovitý tvar a rozprestiera sa asi na ôsmych rámikoch JU. Keď sa zimné dlhoveké včely narodia, včelstvo zaujme miesto na prázdnych bunkách po vybehnutom plode. Chumáč včiel v tvare gule bude práve tam zimovať. Guľa má najmenší povrch. Zo včelieho chumáča bude v takom prípade unikať čo najmenej tepla počas chladného zimného obdobia.
V plástoch, ktoré sa nachádzajú po stranách plodiska, včely uložia najviac zásob medu. Hovoríme, že sú to plásty krycie, zásobné. Je to rezerva na jarný rozvoj včelstva. Medový veniec na rámikoch JU včely prispôsobia guľovitému tvaru zimujúceho chumáča včiel.
Zásoby s medom na úplnom okraji úľa alebo v nadstavku nad zimujúcim včelstvom, včely upravia tiež do tvaru kružnice. Pripravia tak pre seba prázdne bunky na jarnú znášku nektáru a peľu, a matke zas priestor na postupné špirálovité kladenie vajíčok vo včasnej jari.

2 komentáre:

  1. Skúšali ste aj neuteplené čechoslováky? Ja som kedysi v začiatkoch skúšal NN čechoslovák s výškou rámika 17 cm v plodisku, neuteplený. Podľa literatúry to bol nezmysel, lebo rámik je príliš krátky pre neizolované úle. Ale opak bol pravdou. Na jar bola síce spotreba včelstva väčšia, ako v iných neuteplených úľoch, ale konečný výnos medu bol vyšší. Odvtedy som však už nikdy nemal čechoslovák. Ak by som začínal znovu, asi by som chcel čechoslováky, aj izolované. Ten rámik mi je veľmi sympatický. Do medníkov by som ale skôr preferoval polovičné rámiky. Dadant systém na pôdoryse čechoslováka. Teraz už však mám iné miery a naraz to meniť by bolo nákladné. Možno časom, postupne...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mám aj neuteplený JU čechoslovák. http://nasapravda.blogspot.sk/2014/02/neutepleny-cechoslovak-je-dobry-ul.html
    Včelám sa v ňom darí dobre. Nevidím rozdiel medzi utepleným a neutepleným úľom. Zostavu tvoria dva hlboké a dva plytké nadstavky. Nízky rámik má výšku bočnej latky 145 mm. Zatiaľ však preferujem vysoký rámik aj v medníku. Techniku Dadant v mojich znáškových podmienkach nepraktizujem, možno časom vyskúšam.

    OdpovedaťOdstrániť