utorok 28. februára 2017

Očisťovací prelet - prášenie včiel.

Včera ráno teplota vonku klesla na -5°C, na poludnie vystúpila na +11°C, cez deň bolo jasno, takmer bezvetrie. Po štyroch mesiacoch tuhej zimy prvý krát včielky vyleteli z úľov a všetko to lietalo ako na Jána. Matej ľady túto zimu polámal.
V jeseni som na včelárskom fóre čítal veľa príspevkov o tom, že včelstvá idú do zimy veľmi slabé. Aj moje včely trúsili cez zimu melivo na podložku väčšinou v piatich uličkách. Nemôžem teraz od nich očakávať, že budú po včerajšom prášení obsadať desať rámikov JU. Až o tri týždne, po Jozefovi, začne pribúdať prvá generácia mladých včiel.
Ak by bola huba nozéma v úli, tak za tri týždne po jarnom očisťovacom prelete sa zvykne prejaviť. Choré včelstvá na jar stagnujú. Pomôcť sa im dá zúžením na počet obsadaných uličiek mínus jeden rámik. Myslím si však, že nozéma túto jar nehrozí. Zima nebola vlhká, bola poriadne mrazivá.
Ale včerajšie prášenie mojich včiel bolo krásne divadlo. Z toho usudzujem, že včelstvá prezimovali v zdraví. Po prelete potrebujú kľud. Na Jozefa do nich jedným okom pozriem.
Včera sa včely v mojich čechoslovákoch po štyroch mesiacoch preleteli. Vyprášili sa dostatočne. Po 24. hodinách úle reštartovali. Ešte včera neboli povalové fólie zarosené. Fólie som zakladal na rámiky úľov pred týždňom. Dnes sú už povaly na úľoch teplé. Včely zvýšili teplotu v úli a začali plodovať. Ráno bola teplota vonku +6°C, cez deň je +9°C, fúka silný vietor. Včelstvá zimovali v dvoch osem rámikových nadstavkoch JU-čechoslovák.










1 komentár:

  1. Dobrý deň, ako uteplenie vrchnáka pri osemrámikovo JU ste použil iba medzidno s podmet je vysokým 25 mm? Ďakujem za odpoveď.

    OdpovedaťOdstrániť