sobota 17. marca 2012

Radosť zo včelárstva s úľom Warre

Dňom 1.júla 1962 začala platiť Československá štátna norma pre Jednotný úľ ČSN 47 8810. Podľa tejto normy sa Jednotný úľ, s ľudovým názvom čechoslovák, vyrába s manipulačným rámikom a manipulačným okienkom v zadnej časti plodiska. Riešenie úľa s manipulačným rámikom a okienkom v zadnej časti plodiska navrhol pravdepodobne okolo roku 1941 Paschke. Jeho riešenie mu umožnilo viesť rozvoj včiel bez toho aby musel otvárať úľ a vyrušovať včelstvo rozoberaním plodiska. Takéto riešenie úľového priestoru je z pohľadu dnešnej zdravotnej situácie vo včelstvách veľmi dôležité.

Vieme, že včelie hniezdo má priemer asi 30 cm a roztoče Varroa sa radšej zdržiavajú vo väčších okrajových bunkách na diele s prirodzenou stavbou ako v strede plodiska. Manipulačný rámik v manipulačnom okienku umožňuje včelám stavať trúdie dielo. Keď včely trúdí plod zaviečkujú, jednoducho ho včelár vyreže a vosk roztopí v slnečnom rozpúšťači. Manipulačný rámik je pre klieštika pascou v priebehu celej sezóny, máj, jún, júl. Metodika riadenia včelstiev v Jednotnom úli je založená na minimálnom vyrušovaní včelstiev počas roka a nevyrušovať včelstvá ich častým rozoberaním je dnes prvoradá požiadavka v boji s roztočom Varroa.

Táto skutočnosť vytvára priestor pre riešenie konštrukcie úľa Warre s pozorovacím okienkom tak, aby tento priestor zároveň plnil úlohu na odstraňovanie trúdieho diela a prípadné kŕmenie včelstva.



Dnes už nosia peľ.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára