streda 5. júna 2013

Prvý roj v sezóne 2013

Včera sa vyrojilo kamarátovo včelstvo a dnes sa vyrojilo prvé moje včelstvo v tejto sezóne. Tušil som, že tomu bude tak, pretože už pred trinástimi dňami prestalo stavať nové dielo. Je to celkom slušný roj. Hneď som ho aj nasypal do pripraveného úľa, takže 13 minút po vyrojení už býva na novej adrese č. 13. V rojovnici zostalo zopár zablúdených včiel, tak som ich vytriasol zo súdka pred úľ. O dva dni mu nalejem prvý sirup. Vždy to robím tak. Obsadá sedem uličiek v úli čechoslovák. Úľ som vybavil rámikmi, samozrejme bez medzistienok, ale s úzkovysokými latkami. Včielky si musia postaviť prirodzené dielo, aby pokračovali na prírodných bunkách. Moje včely sú už malé, bola by to škoda, osadiť ich na medzistienky. Mimochodom, prechod na malé bunky trval mojim včelám tri sezóny.








Z malých buniek sa rodia malé včely a že štýl včelárenia na prírodnom diele významne ovplyvňuje znižovanie počtu roztočov Varroa vo včelstve, o tom ma včielky každú sezónu presviedčajú viac a viac. Prežívajú už desať sezón. Samozrejme, že aj s mojou pomocou. 


Vyrojené včelstvo treba otvoriť a odstrániť rojové matečníky. Ak sú matečníky už otvorené, to je znakom toho, že s vyrojenými včelami odleteli aj mladé matky a roj sedel na viacerých konárikoch, čo je dobre, pretože roj má možnosť vybrať si z väčšieho počtu matiek, tú najlepšiu. Dnes sa mi stalo, že dve hodiny po osadení roja do úľa, zbadal som v tráve pred vyrojeným úľom klbko siedmich včiel a medzi nimi, samozrejme, mladú matku. Neodletela s rojom. Dal som ju na letáč k osadanému roju a hneď vbehla do úľa. Možno si včielky vyberú práve túto.  
Dá sa predpokladať, že vo vyrojenom včelstve niektorá z mladých matiek zostala. Pre každý prípad treba vo vyrojenom včelstve nechať jeden matečník, najlepšie ten najkrajší.
Vyrojené rojové matečníky môžme použiť na ďalšie zúžitkovanie. Môžeme ich zaškôlkovať do klietok a počkať na vyliahnutie matiek.  Môžeme ich darovať kamarátom. Ak chceme rozšíriť počet včelstiev, môžeme ihneď vyrojené včelstvo rozdeliť na niekoľko častí, urobiť tak odložence a do každého odloženca pridať po dva matečníky. Kto sa rád zabáva s oplodniačikmi, môže ich pridať do nich a neskôr použiť na výmenu matiek. Všetko to záleží od zámerov včelára.
A včielok sa nebojte. Vždy choďte ku úľom v dobrej nálade, bez akýchkoľvek emócií, priateľsky a vždy musíte dopredu uvážlivo vedieť, čo chcete vo včelách robiť. Ony hneď vycítia každé vaše rozrušenie. A to aj vaše pocity veľkej radosti. Včely nikdy neublížia, pokiaľ im neubližujeme my, ony len bránia svoj úľ





2 komentáre:

  1. Dobrý deň p. Bencúr, úzkovysoké latky na obrázku sú v úle v akej vzdialenosti medzi sebou? Ďakujem, Martin Varga

    OdpovedaťOdstrániť