streda 5. septembra 2012

Slamený kôš - obydlie zodpovedajúce naturelu včely

Aj prírodný včelár vie zušľachtiť včelu odchovaním zo silných rodín, aby docielil väčšieho úžitku zo svojho včelárstva chovom tých najlepších včelstiev. A táto požiadavka musí byť prvým cieľom prírodného včelára. Čas rojov je každoročne dobou rozmnožovania a zmladzovania včelstiev, ktoré nesmieme ponechávať náhode. Rozmnožovať musíme len včelstvá dobrých vlastností, zmladzovať tie, ktoré latku dobrých vlastností prekročili.
Keby dnes príroda prehovorila, určite by povedala: "Pletiete sa mi do remesla. Čo som chcela preosiať, to ste svojim umením udržali na škodu celku." Starostlivosť venovaná každému poroju a odložencom s umelo odchovanými matkami, nevyvráti pravdu, že pestovaním každého slabocha nemôže včelín prosperovať. O nič slávnostnejšie neznie úsudok o príštipkárskom spájaní včelstiev na jar. V zachovaní úplne všetkého premyslený prirodzený chov nespočíva.
Naše včelárstvo v posledných dvoch desaťročiach pokročilo v technikách a štýloch včelárenia. Obyčajne dnes meriame to, čoho práve dosahujeme v technológiách s rámikovými úľmi, pretože o stokilových medobraniach z jedného úľa nemôže byť ani reči pri niekdajšej biede včelárenia v slamených košoch. Včela nás dnes vyzýva: "Len sa skús vrátiť k prírode. Tých málo zdravých včelstiev, ktoré na včelnici vynikajú, sú svedkami toho, čo je možné a čo hodné je našej práce a nášho snaženia." Len prírodné včelárenie môže spôsobiť prospešný obrat v zdravotnom stave včiel. Nezostaňme na polceste, ale venujme pozornosť vábivým a rozhľadu plným výšinám, ktoré nám kypia vo včelárení na prírodnom diele. 
Špirálová technika pri výrobe slamených úľov používa na Slovensku ražnú slamu a štiepané drevené prútie z vŕby. Na Slovensku sa týmto spôsobom robili včelie úle celé storočia. Túto techniku pletenia človek pozná najmenej 5500 rokov. Ako je táto technika stará však nikto nevie.
Na pletenie slameného úľa potrebujete niekoľko ručných nástrojov. Dobre nabrúsený nôž s krátkou čepeľou, zabrúsené šidlo zo skrutkovača alebo z klinca, koženú manžetu, kúsok hadice alebo plastovej rúrky, prípadne kravský roh s priemerom asi 5 cm a kolíky na štiepanie prútia, ktoré si musí vyrobiť každý sám z tvrdého dreva. Postup pletenia slameného úľa pochopí každý, kto si pozrie filmový dokument o tejto starodávnej technike výroby obydlia pre včely.
Nasledujúce obrázky znázorňujú, že slamený úľ pre včely je možné upliesť aj z pšeničnej slamy a prameň stebiel sťahovať pedigom.









Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára