piatok 21. septembra 2012

Genetická ruleta

Teplotná zóna dokumentuje, že prevažná časť Slovenska
pôvodne bola domovom A.m.mellifera
Čo bolo skôr? Kvetina alebo včela? Kto potrebuje koho viac? Kvetiny včely alebo včely kvetiny? Potrebujú ľudia včely a kvetiny? Potrebujú včely a kvetiny včelárov? Tu v strednej Európe? Iba jedna z týchto zložitých otázok môže byť v súčasnej dobe pomerne jednoducho zodpovedaná: V strednej Európe by dnes bez ošetrujúceho priateľa včelára včely asi len ťažko prežili. Priemerný vek včelárov je niekde v dôchodkových rokoch. Včelárením s desiatimi úľmi sa väčšina z nás zaoberá vo voľnom čase. Po práci, alebo cez víkend, zájdu na včelnicu zas tí, ktorí chcú vylepšiť rozpočet svojej rodiny. Včelári s plným úväzkom na Slovensku sa možno dajú spočítať na prstoch oboch rúk. Za posledných 150 rokov poľnohospodárstvo radikálne zmenilo pracovné pole pôsobnosti pre včelárstvo, ktoré musí byť mobilné v každej časti včelárskej sezóny a v každom čase rozvoja včelstva, ak chce včelár zabezpečiť rozmanitú ponuku nektáru včelám, ak chce ošetrovať iba zdravé, vitálne včelstvá. Taká situácia si vyžaduje množstvo kombinácií nových spôsobov ošetrovania včelstiev, ktoré boli vynájdené prevažne včelármi s komerčným zameraním. Som presvedčený o tom, že racionálne včelárenie kovovčelárov, ktorí popri svojom hlavnom zamestnaní kalkulujú aj s finančným ziskom od včiel, demolujú poslanie včelárstva, o ktoré klesá záujem medzi hobbistami, pretože sa im nedostáva dostatočnej duchovnej a materiálnej podpory. Našim snažením predsa musí byť spoločenský záujem na tom, aby v každej záhrade bol v tieni jablone postavený minimálne jeden živý včelí úľ.

Včelí úľ podľa Anastázie
Objav umelého chovu matiek spred storočia asi od roku 1930 systematicky nahrádza, našim miestnym klimatickým podmienkam prispôsobené, pôvodné plemená Včely tmavej, Včelou kranskou. Objav umelej inseminácie týchto matiek asi spred polstoročia to dotiahol tak ďaleko, že matky nedokážu vo včelstvách prežiť dlhšie ako rok. Nemožno sa čudovať, že medzi včelármi narastá záujem o alternatívne postupy v ošetrovaní včelstiev. Veď celé Slovensko je posiate len repkou, kukuricou a slnečnicou! Kde sa vytratila živočíšna výroba?

http://geneticroulettemovie.com/
Keď americká vláda ignorovala opakované varovania vedcov a dovolila pestovať nevyskúšané geneticky modifikované plodiny v celom našom životnom prostredí a tieto sa stali súčasťou potravín v našich obchodoch, tak to je hazard nebývalých rozmerov. Zdravie všetkých živočíchov, a všetky budúce generácie sú touto technológiou ohrozené od dojčenského veku. Po dvoch desaťročiach, lekári a vedci odhalili závažný trend. Rovnaké vážne zdravotné problémy boli zistené u laboratórnych zvierat, hospodárskych zvierat a zvierat, ktoré boli kŕmené GM potravinami a sú teraz na vzostupe aj medzi populáciou Spojených štátov. Ľudia a zvieratá, keď prestali jesť geneticky modifikované organizmy, ich zdravotný stav sa začal zlepšovať. Tento kľúčový dokument poskytuje dôkaz, ako pomôcť vysvetliť zhoršujúce sa zdravie Američanov, najmä medzi deťmi, a ponúka recept na ochranu seba a našej budúcnosti.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára