O mne

Moja fotka

Poslaním môjho blogu je oboznámiť návštevníkov s jedným z najpozoruhodnejších úľov francúzskeho včelára Roger Delona, ktorý poznáme ako Alpský úľ. Včeláriť v tomto úli je v skutočnosti novostarý spôsob včelárenia. Je to včelia retrofarma používajúca metódu ošetrovania včelstiev s jednoduchou technológiou trámikového úľového systému. S touto technológiou potrebujete menej času a je oveľa modernejšia ako pri iných známych formách včelárenia. Pre mňa sa úľový systém s prirodzenou stavbou včelieho diela stal meradlom radosti zo včelárenia bez potu, ktorý som vydal pri ošetrovaní včelstiev všeobecne uznávaným spôsobom. Väčšina včelárov s desiatkami včelstiev najčastejšie myslí na prostriedky získané zo včiel. Ekonomika včelárenia bez dotácií, s vylisovaným medom pre seba a známych, je veľmi zaujímavá. A ja sa na prírodné včelárenie pozerám ako na relax ducha a včelnica sa stala pre mňa chrámom pre oddych. Užite si so mnou moje poznanie, keď som sa učil a rástol ako prírodný včelár. 

utorok 4. septembra 2012

Medobranie v chomičovkách

Priateľ, Franta Rusek, pomenoval túto úľovú zostavu "chomičovka", čo je naozaj výstižné. Dvadsiateho augusta som robil kontrolu včelstiev na stanovišti za dedinou. Zaujímalo ma množstvo plodu vo včelstvách a či majú dostatok zásob na zimu.  Zaviečkovaného a vychádzajúceho plodu mali včelstvá dosť, takže budú zimovať primerane silné. Zásoby medu vo včelstvách boli celoplošne zaviečkované a plásty s medom, ktoré som považoval vo včelstvách za zásoby navyše, som z medníkov odobral. Urobil som posledné medobranie v tohtoročnej sezóne. Chuť medu získaného z prírodného diela je obtiažne popísať, taký med treba okoštovať. Je vynikajúci. Prikladám pár fotografií. Ak chcete väčší obrázok, kliknite na fotografiu.
Augustové medobranie
Zaviečkovaný medový plást je zárukou zrelého medu
Treba skontrolovať aj stav v plodisku
Množstvo zaviečkovaného plodu svedčí, že zimných včiel sa rodí dostatok
Pri pohľade do úľa zhora je tiež včelstvo v poriadku
Plást s medom treba z trámika odrezať
Pohľad pre potešenie duše
S kuchyňským náradím a pančucháčmi pri medobraní vystačíte
V znáškovej sezóne môžete robiť medobranie postupne každý deň
Kto sa cez sezónu rozumne delí so včielkami o med, tomu aj na prírodnom diele
 postavia včely mrakodrapy a včelstvo narastie do sily na prezimovanie
  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára