pondelok 11. júla 2011

Význam peľu pre včelu medonosnú

Budúcnosť hľadá svoje korene v minulosti, samozrejme, ak sú zachované. Včelárstvo je dnes vedľajším zamestnaním, ba stalo sa dokonca len záľubou, alebo nanajvýš zábavou, ovšem najušľachtilejšou, zvlášť v kruhoch vzdelanejších. Zmeny v zmýšľaní ľudí sa po väčšine odcudzili pôvodnému rázu včelárenia, zamenili duševný pôžitok a lásku k prírode za chladnú vypočítavosť. Lebo dnes sa zriedka kedy pýta niekto, či to alebo ono je krásne, ušľachtilé, skôr sme si navykli z väčšej časti myslieť iba na zisk, s chladnou mysľou počítajúc, koľko percent to alebo ono vynáša, a keď sa vážky nenakláňajú vo veľkom na stranu zisku, tak sa to jednoducho nechá. Tak sa darí teraz našim včelniciam, pretože priemysel a obchod minimalizuje záujem o domáce včelárske výrobky a včelín vynáša oveľa menej stoviek ako je plat farára ľudnatej obce.

Peľ je jediným prírodným zdrojom bielkovín pre včelstvá a má rozhodujúci význam pri výchove včelieho plodu najmä vo včasnej jari a potom vo včasnej jeseni, kde sa sústreďuje najväčšia intenzita premeny látok a teda aj spotreba peľu, ktorá je vo včelstve ročne minimálne 30 kilogramov.
Peľ má nezastupiteľné miesto v pohlavnom rozmnožovaní vyšších rastlín ako jedinečný zdroj toku génov v populácii a s tým súvisiacou tvorbou semien a plodov významných predovšetkým pri šírení rastlín, ale aj pre výživu mnohých živočíchov aj človeka.
Vyplatí sa pozrieť si prednášku Jonathana Droriho, ktorý počas niekoľkých minút dokumentuje mimoriadnu snahu kvitnúcich rastlýn prilákať hmyz, aby šíril ich peľ. K tomu používajú kvetiny množstvo nádherných trikov, ako sú pristávacie plochy na lupeňoch kvetov, vodiace "potrubia" k tyčinkám s peľom a k piestiku, lákajú hmyz ultrafialovým žiarením a dokonca aj napodobňujú iné druhy hmyzu. 
Želám príjemnú pohodu pri pozeraní dokumentu.


2 komentáre:

  1. Stále koukám Milane na ten kalich vyřezaný ve štítu a říkám si kališníci v Jaseňovej a dnes? Já vím, že ve středověku kališníci byli na Likavě a dlouho, vzdušnou čarou to je tak maximálně 7 km. Ale ve štítu a po tolika letech, Je to možné?
    FanyR

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Na dolnej Orave a hornom Liptove sú protestanti. Preto ten symbol.

    OdpovedaťOdstrániť