sobota 19. júna 2010

Užite si svoju včelnicu.

Zdá sa, že môj internetový priateľ, Ján Hečlo z Liptovského Jána, si svoju včelnicu užíva dokonale. Včelárime v rovnakých horských podmienkach. Má to šťastie, že rád pracuje s drevom a tento jeho dar užitočne spája so svojím hobby - včelárením. Úle si robí sám a na ich ochranu pred nepriazňou počasia postavil túto jar domec - malý včelín pre štyri včelstvá. S jeho láskavým súhlasom si dovoľujem okomentovať prácu, ktorú bez nadsádzky možno prirovnať ku skúsenému stolárovi a v dobrom smere sa uberajúcemu snaživému začiatočníkovi včelárskeho koníčka.
Domce  v horských oblastiach odjakživa využívali včelári  na ochranu svojich včelstiev pred prudkým slnkom a silnými mrazmi, pred studeným vetrom zo severných stepí a snehovými fujavicami. Majú svoje opodstatnenie aj pre drobných včelárov. Poskytujú bezpečie nie iba pre samotné úle, ale slúžia zároveň aj na odkladanie potrebného včelárskeho náradia, pohodlné podávanie krmiva včelstvám, liečiv a skladovanie ochranných pomôcok potrebných pri ošetrovaní včelstiev. Tento domec je skutočne majstrovským dielom. Pripomína kus kvalitného dreveného nábytku.  Do svojich útrob pojme štyri úľové zostavy, každú s troma vysokými nadstavkami. Podľa mojich skúseností by sa predná stena domca v dolnej časti nad letáčmi mala dať odklápať smerom nahor. Tým by bola možnosť nechať slnku v jarnom období prehrievať prednú stenu plodiska. To je podľa mňa pri tenkostenných úľových zostavách v skorej jari veľmi dôležité. Odklápanie prednej steny domca v úrovni spodnej plodiskovej časti úľov tiež dáva možnosť manipulovať s úľovou zostavou pomocou zdvíhacieho zariadenia a také riešenie tiež nie je na zahodenie. V horúcich letných dňoch zas sklopná časť prednej steny poslúži ako clona proti slnečným lúčom a proti prudkému dažďu v letných búrkach.
Strecha je sedlová, v prednej časti domca upevnená na závesoch, otvára sa vysunutím smerom hore. Je možné ju zamykať s pomocou petlice a visiacej zámky. V zatvorenej polohe zároveň zaisťuje krídlové dvere domca, ktoré sa tým pádom nedajú otvárať. Je výhodnejšie riešiť strechu šikmú so sklonom dopredu, aby dažďová voda nepremočila terén za domcom, ktorý používa včelár pri práci so včelstvami a zároveň pri jej predĺženom prednom okape vytvára akúsi markízu a chráni vnútro domca pred nadmerným prehrievaním. V oboch prípadoch vodného spádu strechy je vhodné použiť okapový žľab.
Zadné dvere domca sú krídlové a umožňujú včelárovi prácu v úľoch po dvojiciach. Horná časť domca je po celej jeho dĺžke spevnená doskou, ktorá zároveň slúži na odkladanie náradia pri práci. Konštrukčné riešenie zadnej časti domca je výborne vymyslené na podmienky dnešných viacnadstavkových technológií včelárenia.
Priestor na uloženie úľov je dostačujúci. Umožňuje vcelku pohodlnú prácu s rámikmi, ale pre pohodlnú manipuláciu s nadstavkami by mal byť domec hlbší o 20 cm. V takom prípade vznikne ďalší prospešný priestor na manipuláciu s debničkami bez odretých hánok a zároveň využiteľná polica v domci pozdĺž prednej aj zadnej steny úľov na odkladanie obalov so včelami ožiarenou pitnou vodou, utepliviek, mriežok, kempových stoličiek, plynového variča, dymáka a iných užitočných pomôcok, ktoré ocení každý včelár so včelnicou niekde pokraj agátového lesa, za vŕbami pri potôčiku pozdĺž lánu so slnečnicou alebo na lesnej lúke pod rúbaniskom s malinčím.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára