štvrtok 1. apríla 2010

Sibírske šikmé úle od Anastázie

Anastáziin opis úľa.
Je potrebné spraviť klát. Môžete použiť brvno s dutinou a vydlabať, zväčšiť ju. Alebo klát môžete urobiť z dosiek z listnatých stromov. Hrúbka dosiek má byť aspoň 6 cm, vnútorný prierez aspoň 40 x 40 cm, dĺžka minimálne 120 cm. Kvôli miernemu zaobleniu rohov pripevniť latky s trojuholníkovým profilom z vnútornej strany spojov dosiek. Latky stačí trochu prilepiť, včely ich neskôr samé prilepia. Jeden z otvorených čelných koncov klátu môžete trvale uzavrieť doskou rovnakej hrúbky, druhý koniec klátu urobte otvárateľný. Preto upravte dosku tak, aby ju bolo možné upevniť, utesniac trávou, alebo handričkou. Zároveň handričkou pokryte celé dno. Po celej dĺžke jedného zo spojov dosiek (rohov) urobte škáry široké približne 1,5 cm. Škáry, alebo jedna škára, majú byť vzdialené od otvárajúcej sa čelnej strany úľa viac ako 30 cm.
Takýto klát môžete umiestniť niekde na pozemku, na koloch. Aspoň 20-25 cm nad zemou. Škárami na juh, ale lepšie je postaviť ho pod strechu domu. Potom ani človek nebude rušiť včielky pri vylietaní z úľa a ani ony mu nebudú prekážať. Klát má byť položený horizontálne s uhlom sklonu asi 20 až 30 stupňov. Otvárajúca sa čelná strana musí byť nižšie.

Súčasní včelári vymysleli mnoho rôznych konštrukcií úľov a všetky predpokladajú trvalé zasahovanie človeka do včelieho hniezda: rámiky s plástmi včelári premiestňujú, na zimu premiestňujú úle so včelami na iné miesto, ale to sa nesmie robiť. Včely stavajú plásty v presne definovanej vzdialenosti medzi nimi a samé vytvárajú ventilačný systém. Boje s nepriateľmi a akékoľvek zásahy tento systém poškodzujú. Namiesto toho aby zbierali med a vychovávali nové včielky, musia naprávať to čo je poškodené. V prirodzených podmienkach včielky žijú v bútľavinách stromov a samé perfektne zvládnu všetky problémy. Majú sa udržiavať čo najbližšie k prírodným podmienkam. Je to veľmi užitočné. Vtedy najefektívnejšie opeľujú všetky rastliny a zvyšujú úrodnosť, ale to určite dobre poznáte. Možno neviete, že včielky okrem iného svojimi cuciakmi otvárajú tie kanáliky v rastlinách, cez ktoré do nich vstupuje prídavná informácia odrazená od planét, ktorú potrebujú rastliny a následne aj človek.
A ako odoberať med?
Otvorte čelnú dosku, odlomte visiace plásty a zoberte prilepený med a peľ. Ale nesmiete byť lakomí, pretože niečo musí zostať včelám na zimu. V prvom roku je lepšie vôbec med neodoberať.

3 komentáre:

  1. Dear Milan Benjeur,when we visit other countries blogs,we will see different kind applications,thank you for nice sharing.I wish prodactive season,stay well.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mám otázku/y. V odobratom pláste budú aj plody, bude to taký premiešaný plást. Je to tak? Ako s ním potom pracovať a dostať z neho med?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nožíkom sa oddelí časť plástu s medom od časti plástu s plodom priamo v kláte, v brti alebo v naklonenom úli. Ak sa nedopatrením "podarí" odlomiť aj plást s plodom, tak časť s plodom ide priamo do voskotopky, kde sa plod počas vytápania zničí (zabije) a druhá časť po vylisovaní medu ide do voskotopky tiež.

    OdpovedaťOdstrániť