O mne

Moja fotka

Poslaním môjho blogu je oboznámiť návštevníkov s jedným z najpozoruhodnejších úľov francúzskeho včelára Roger Delona, ktorý poznáme ako Alpský úľ. Včeláriť v tomto úli je v skutočnosti novostarý spôsob včelárenia. Je to včelia retrofarma používajúca metódu ošetrovania včelstiev s jednoduchou technológiou trámikového úľového systému. S touto technológiou potrebujete menej času a je oveľa modernejšia ako pri iných známych formách včelárenia. Pre mňa sa úľový systém s prirodzenou stavbou včelieho diela stal meradlom radosti zo včelárenia bez potu, ktorý som vydal pri ošetrovaní včelstiev všeobecne uznávaným spôsobom. Väčšina včelárov s desiatkami včelstiev najčastejšie myslí na prostriedky získané zo včiel. Ekonomika včelárenia bez dotácií, s vylisovaným medom pre seba a známych, je veľmi zaujímavá. A ja sa na prírodné včelárenie pozerám ako na relax ducha a včelnica sa stala pre mňa chrámom pre oddych. Užite si so mnou moje poznanie, keď som sa učil a rástol ako prírodný včelár. 

piatok, 2. apríla 2010

Brtníctvo sa vracia do poľských lesov

Do 19.storočia bolo brtníctvo v Európe dedičným povolaním. V súčasnej Európe sa iba v Baschkirii na juhu Uralu včelári zaoberajú brtníctvom v jeho pôvodnej nezmenenej podobe. Preto boli baschkirskí včelári v roku 2007 pozvaní polskými včelármi na pomoc pri realizovaní projektu navrátiť brtníctvo do poľských borovicových lesov. Cieľom tohto projektu je vrátiť včelu do jej pôvodného prirodzeného prostredia a s pomocou človeka udržať jej život v lese. 

Brtníctvo je náročný spôsob včelárenia. Ak sa chcete dostať ku včelám, musíte ísť hlboko do lesa. Obchôdzka borovíc trvá osem, deväť hodín, pretože brte so včelami sú výrazne vzdialené od seba. Pri tomto spôsobe včelárenia je najdôležitejšie naučiť sa odhadnúť koľko medu môže brtník včelám zobrať. Medobranie treba robiť s citom, pretože na rozdiel od chovu včiel v úľoch včely v brtiach nie sú prikrmované cukrom. Medobranie v neskorom lete treba robiť opatrne. Najbezpečnejšie je odoberať med v čase hojnosti od mája do slnovratu. Trik úspechu brtníctva spočíva v ponechaní dostatku medu včelám na zimu a včasný jarný rozvoj. 


Horský med je vyhľadávaná pochúťka od brtníkov, je predávaný za vysoké ceny. Má preslávenú jedinečnú príchuť, množstvo stopových prvkov a liečivé vlastnosti. Aj vysokohorský úľ Warré umožňuje včelárovi  prístupnejším spôsobom dorábať v zdravom prostredí lesa kvalitný horský med  s jedinečnými vlastnosťami tohoto sladkého produktu horských včiel.   


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára