O mne

Moja fotka

Poslaním môjho blogu je oboznámiť návštevníkov s jedným z najpozoruhodnejších úľov francúzskeho včelára Roger Delona, ktorý poznáme ako Alpský úľ. Včeláriť v tomto úli je v skutočnosti novostarý spôsob včelárenia. Je to včelia retrofarma používajúca metódu ošetrovania včelstiev s jednoduchou technológiou trámikového úľového systému. S touto technológiou potrebujete menej času a je oveľa modernejšia ako pri iných známych formách včelárenia. Pre mňa sa úľový systém s prirodzenou stavbou včelieho diela stal meradlom radosti zo včelárenia bez potu, ktorý som vydal pri ošetrovaní včelstiev všeobecne uznávaným spôsobom. Väčšina včelárov s desiatkami včelstiev najčastejšie myslí na prostriedky získané zo včiel. Ekonomika včelárenia bez dotácií, s vylisovaným medom pre seba a známych, je veľmi zaujímavá. A ja sa na prírodné včelárenie pozerám ako na relax ducha a včelnica sa stala pre mňa chrámom pre oddych. Užite si so mnou moje poznanie, keď som sa učil a rástol ako prírodný včelár. 

nedeľa 30. augusta 2015

"Jesenná" prehliadka včelstiev

Leto vrcholí, a tak som sa dnes pozrel do včiel. Včelstvá sú v dobrej kondícii a sú pripravené na zimu. Zimné zásoby som im doplnil do konca júla. Ako každý rok. Teraz už včely sedia pokojne v plodisku. Už sú v akomsi polospánku. Cez deň málo lietajú. Popoludní robia mladušky prelety. Po celodennej horúčave, podvečer, včely vytvárajú brady na letáči. Veľa tmelia propolisom. Dokonca aj z vonkajšej strany úľa utesnili propolisom malú škáru medzi nadstavkami. Možno bude tuhá zima. Zásob medu majú dostatok. Aj koláče s peľom sú na plástoch veľké. Ešte stále plodujú. Našiel som plod všetkého druhu. Včelstvá budú zimovať v dvoch nadstavkoch JU, v ležanoch po celej dĺžke, čiže na 24. rámikoch a v dutine Warre prezimujú v štyroch nadstavkoch. Hniezdo majú v dolnom nadstavku pod klobúkom so zásobami, a v ležanoch plodujú na plástoch až za letáčom. V priestore letáča majú v ležanoch plásty so zásobami. Včely sú kľudné a vôbec si ma nevšímali.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára