streda 9. apríla 2014

Delenie včelstiev a ich spájanie

Keď včely začnú chovať trúdí plod, tak vtedy začína obdobie delenia včelstiev. Delenie včelstiev je prirodzenou súčasťou ich života v každoročnej sezóne. Delenie, čiže rozmnožovanie včelstiev, pozná určite každý z nás od útleho veku ako rojenie včiel. Aby včelár nemusel zbierať roje na neprístupných miestach, vymysleli včelári "odoberanie rojov" z úľov, čomu vo včelárskej obci hovoríme predchádzanie rojeniu včiel, alebo ich umelé delenie. Vždy ide o zníženie počtu mladých včiel vo včelstve, ich odloženie bokom a opätovné vrátenie do včelstva, v čase, kedy to je pre včelstvo prospešné. Máme možnosť včely vrátiť späť materskému včelstvu pred očakávanou letnou znáškou, pred zazimovaním včelstva, ale aj po prezimovaní pred včasnou jarnou znáškou z vŕb a ovocných stromov.
Pri delení včelstiev ide vždy o odchovanie mladej matky a o udržanie dobrej kondície včelstva. Tiež ide o znižovanie počtu roztočov Varroa vo včelstve a o čo najlepší výnos medu zo včelstva. 

Odsavač mladušiek je prvý zásah včelára do včelstva v sezóne, ktorým oddelí časť mladých včiel od materského včelstva a zároveň zabezpečí odchovanie mladej matky a jej včasnú výmenu vo včelstve.
Odobratie roja z úľa včelárom. Ide o zmetenie včiel z rámikov aj so starou matkou. Odobratý roj postaví nové dielo a zabezpečí zásoby na zimu. Spojiť včelstvá je možné po medobraní v čase letného slnovratu alebo v jeseni pred príchodom zimy.
Ak sa včelstvo vyrojí, treba z vyrojeného včelstva urobiť odloženec bokom, ktorý tak príde o lietavky a nevyšle ďalšie roje. Roj osadíme do nového úľa na pôvodné miesto odkiaľ vyletel. Počet včiel v roji narastie o lietavky, ktoré sa vrátia z odloženca na pôvodné stanovište a budú pokračovať v znáške. Na materskú mriežku v úli roja položíme nadstavky s medom z odloženca. Po oplodnení mladej matky v odložencu včely aj s matkou zmetieme a nasypaním do prázdneho nadstavku, prípadne do vysokého dna úľa, cez noviny spojíme s rojom, z ktorého sme starú matku predtým odstránili.
Po medobraní v čase letného slnovratu máme poslednú možnosť urobiť zmetenec s mladou matkou. Zmetenec postaví nové dielo a s materským včelstvom ho spojíme v septembri.
Odchovať mladú matku môžeme aj bez prerušenia plodovania starej matky. Mladú matku odchováme priamo v materskom úli. Pomôžeme si s medzidnom a materskou mriežkou. Obvyklý výťažok medu zo včelstva zostane zachovaný.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára