piatok 28. marca 2014

Odoberateľné dno úľa


Veľkou výhodou pre včely aj včelára pri včelárení s klieštikom je odoberateľné dno úľa. Jeho prednosťou je, že každý odpadnutý klieštik prepadne cez pletivo a prilepí sa na podmetovú podložku. Takto upravené dno je veľkou pomôckou pri znižovaní počtu roztočov Varroa vo včelstve, ktoré odpadnú pri komunikácii včiel medzi sebou a pri manipulácii včelára so včelstvom. Aj keď včelstvá ošetrujeme rôznymi prírodnými prírpravkami, klieštiky nepadajú mŕtve. Keď padnú na podmetovú podložku, ktorá je zasunutá v úli tak, že k nej majú prístup včely, živé klieštiky sa na včely zachytia a parazitujú na nich ďalej.
Klieštiky sú citlivé na rôzne aromatické látky: paradajky, orechové, chrenové, žihľavové i tabakové listy, ktoré ich dezorientujú tak, že padajú na dno úľa. Ak ide o dno nezasieťované, spadnuté roztoče Varroa vylezú po stenách úľa hore alebo sa zachytia o včely chodiace po dne úľa. 
Preto je potrebné dno úľa upraviť tak, aby nad podmetovou podložkou bola sieťovina, ktorá zabraňuje styku včiel s podložkou. Okrem toho je vhodné podmetovú podložku natrieť jedlým olejom, aby sa odpadnuté klieštiky prilepili a uhynuli hladom. Keď majú včely k podmetovej podložke prístup, olej z podložky odstránia.
Vynaliezaví včelári zostrojili rôzne konštrukcie špeciálnych dien s podmetovou podložkou na zachytávanie klieštika. Odoberateľné dná sa neustále zdokonaľujú. Ja som urobil jednoduché odoberateľné varroa dno, ktorého konštrukčné riešenie je vhodné pre každý debničkový úľový systém. Jednoduchá konštrukcia môjho varroa dna s lomeným letáčom a pevnou podlahou včelstvám vyhovuje a mne zjednodušuje prácu.








Pre včelstvo treba 5 až 6 plytkých nadstavkov alebo 3 hlboké. Uvediem metodiku priateľa Jozefa Bojkovského z Cífera, ktorú spomína na slovenskom včelárskom fóre. Jeho metodika funguje aj na Orave.
Ako postupovať v JU a B viacnadstavkovo. 
V auguste kŕmim jednorázovo 20 l vedrom, v ktorom, keď si prepočítate, je maximálne 15 kg cukru v roztoku 3:2. Najistejší spôsob doplňania zásob je nádoba, 20 l vedro, do ktorej dáte cukrový roztok, dáte za hrsť slamy, včelotesne uzavriete úľ a máte istotu, že včely dodané zásoby dokonale spracujú. 
Keďže zimujem na dvoch nadstavkoch rámikovej miery 37x30, tak keď začne kvitnúť čerešňa prvý krát v tom roku prezriem včelstvo a urobím zámenu nadstavkov tak, že v hornom nadstavku, kde matka väčšinou kladie, odviečkujem zásoby a dám ho na čisté odnímateľné dno a naň položím spodný nadstavok. Zámenu, ako prvý pracovný úkon s odviečkovaním zásob robím preto, aby včely preniesli odviečkované zásoby do horného nadstavku. Keď začnú kvitnúť jablone, (repka olejná), tak na čisté odnímateľné dno dám nadstavok s medzistienkami, naň položím horný nádstavok, do ktorého včely preniesli zásoby. Matku vyhľadám, musí zostať v plodisku. Vyhľadanie matky zabezpečujem tak, že zo spodného nádstavku vyberám jednotlivé plásty a pre istotu trhnem každým plástom nad plodiskom. Včely, prípadne aj matka, spadnú do plodiska. Potom dám materskú mriežku a na ňu spomínaný spodný nadstavok, ktorý bude taraz ako medník. 
Potrebné je v auguste doplniť zásoby tak, aby ste nemuseli seba a včely zaťažovať doplňovaním zásob na jar. Kto chce na jar podnecovať (doplňať zásoby), nech si nechá niektoré včelstvá ako kontrolné, aby sa sám mohol presvedčiť, či jeho úsilie prinieslo i požadovaný efekt.

1 komentár:

  1. Letáč a odoberateľné dno je dôležitou súčasťou viac nadstavkového úľového systému. Veľkosť letáčového otvoru reguluje prúdenie vzduchu do úľa. Pretože včely nepretržite zabezpečujú dostatok čerstvého vzduchu v plodovom hniezde, tak svoje hniezdo s potomstvom umiestnia hneď vedľa vchodu do úľa, ktorý je v najnižšom bode úľa. Horné bedničky včely zaplnia medom.
    Ak otvoríme podlahu úľa, tak sa oveľa viac čerstvého vzduchu dostane do úľového priestoru. To vedie k natiahnutiu plodového telesa od zhora nadol. Takže sa môže stať, že úroda medu by sa mohla v takomto prípade zbierať oveľa tažšie.
    Plytké nadstavky vyhovujú včelárovi na zbieranie medu, pretože ich včely rýchlo naplnia medom a hlboké nadstavky vyhovujú včelám pre odchovanie potomstva, pretože plodisko je ucelenejšie. Včelár má najradšej len jeden rozmer rámika v úľovej zostave. A ak používa rámiky vysoké pre plodisko aj pre medník, musí v takomto prípade pri viacnadstavkovom včelárení používať aj materskú mriežku. Príčinou je veľkosť plodového telesa, ktoré v priestrannom úli narastie do priemeru 30 cm a do výšky 55 cm. Na plodisko včely potrebujú dva nadstavky B alebo JU, prípadne štyri nadstavky E alebo Optimal. Plodové teleso sa pohybuje v úli smerom hore a dolu ako celok. Pribúdajúci med v plytkom nadstavku oveľa rýchlejšie potisne hniezdo smerom nadol, ako je tomu v úľovej zostave s hlbokými nadstavkami. Z uvedeného vyplýva, že treba vedieť o čom sa pri mrakodrapovom včelárení hovorí.

    OdpovedaťOdstrániť