piatok 3. mája 2013

Termosolárny úľ Warre


Johann Thur, v roku 1946 napísal o dôležitosti zachovania celistvosti hniezda pre zdravie včiel a ich produkciu. Upozorňoval, že plodisko v rámikoch je otvorené na všetkých stranách a teplo je z neho odvádzané prievanom v uličkách medzi rámikmi a stenou úľa. Tento názor je podporovaný súčasným výskumom, ktorý dokazuje, že včely sú schopné reguláciou teploty v úli zabiť patogénov. Celý úľ dostane horúčku.
Zelený úľ Warre umožňuje včelárovi použiť metódu tepelného ošetrenia včelstva pri znižovaní počtu roztočov Varroa na udržateľnú úroveň. S technickým prevedením tohto postupu sa musí každý včelár popasovať sám. Musí svoj úľ Warre doplniť o skleníkový nadstavok a kúpiť si digitálny teplomer na meranie teploty v úli.
Pri termickom ošetrení treba všetky včely pozmetať z plástov. Robí sa to najneskôr okolo letného slnovratu, kedy robí prírodný včelár medobranie. Matku musíme vyhľadať a zavrieť do klietky. Plod z plástov vykrojíme a zlikvidujeme. Zásoby medu vylisujeme alebo precedíme. Zmetené včely presypeme do prázdneho termosolárneho úľa Warre, v ktorom sa snažíme s pomocou slnka udržať teplotu 45 - 49 stupňov Celzia po dobu 15 minút. Potom, až po skončení ošetrenia, vložíme matku späť do včelstva a necháme ju včelami vyslobodiť z klietky s pomocou cukrovo medového cesta. Ďalej treba postupovať ako pri fínskom zazimovaní včelstva.
S možnosťami dnešného technického zabezpečenia sa termickou metódou dá úspešne postupovať v každom úli bez porušenia diela, bez zmetania včelstiev a odstraňovania plodu. Vždy však po medobraní, aby nedošlo k roztrhnutiu ťažkých plástov s medom a znehodnoteniu kvalitného medu zvýšenou teplotou. K tomuto postupu sú výhodou úle so štvorcovým pôdorysom, ktoré umožňujú otáčať nadstavok na teplú stavbu. Za presklenú stenu nadstavku s  priečnou stavbou sa vsunie čiernou farbou natretá priehradka. Slnkom prehrievaný vzduch medzi sklom a priehradkou stúpa smerom k povale úľa a zvyšuje teplotu v úľovej dutine. A túto teplotu musí včelár udržať v rozmedzí 36 až 38 stupňov Celzia. V akej časovej lehote, to som sa nedopátral. Otázkou však zostáva, či naša včela bude ochotná dlhšiu dobu takto zvýšenú teplotu v plodisku tolerovať. Nadčasové technické riešenie jednotného úľa Čechoslovák z roku 1962 je pre túto metódu výhodou, pretože je to úľ s pevným dnom, ktorý nepotrebuje ďalšiu úpravu. Termickú metódu môže drobný prírodný včelár použiť ako liečebnú.

    



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára