štvrtok 23. mája 2013

Noční můra českých včelařů: ředěný med zahuštěný sirupem

Lesní med dobarvený karamelem nebo med ředěný obilným sirupem. Podvodníci si vymýšlejí nové způsoby, jak uniknout kontrolám, aby mohli nabídnout med za nižší cenu. Na kukuřičné sirupy kontroly přišly a tak se začalo ředit pšeničnými. Včelaři si stěžují, že je med v Česku příliš levný.
Zdroj:http://ekonomika.idnes.cz/ceske-vcelare-trapi-levny-med-dj4-/ekonomika.aspx?c=A130522_162109_eko-doprava_fih

Kamarát, začínajúci včelár, mi po odvysielanej informácii v komerčnej televízii z mojej včelárskej nedele napísal: "Tak už začínám rozumět ohlasúm, které jsem zachytil. A teď moje otázka: proč se tlačíš mezi škarohlídy, kteří prorokují nedostatek medu a jeho rostoucí ceny, dokonce konkrétně uvádíš za kolik?
Já naopak sleduju že ceny medu stále klesají a je ho všude dostatek. Krom toho pokud budu chtít, seženu si med i za míň jak čtyři eura, bez problému. A  nejspíš nejen já.  Pochopitelně, že mne v tomto smyslu pravděpodobně nebude  zajímavý obchod, který má ceny mnohem vyšší, ale to je jeho problém, ať prodává za kolik umí a za kolik to prodat dokáže. Vždyť u všech obchodníkú si každý zákazník dokáže vybrat nač má chuť a na co mu stačí kapsa. Už se přišlo na to že potraviny dál už slevňovat nepújdou, protože v mase už není maso, v jogurtech a mléku mléko, chleba už není chleba.
Ale proč pro pána krále stále do omrzení někdo v televizi kokrhá, co že zase nebude a co že zase zdrahne. Jenže tomu tak v žádnem případě nebylo a není. A ty nejen že se k těmto ,,prognostikúm,, přidáš, ty jim dokonce napovíš i za kolik. Navíc ve vstupu, který s komercí nemá naprosto nic společného. No raději jsem se na to video vážně neměl dívat. Všechno se mi tam líbilo, všemu bych tleskal, avšak to finále to zazdilo. Málem mi upadla čelist a z kolen noťas."
Obratom som mu odpovedal: "Ja si prácu mojich včiel cením, aj moju technológiu vedenia včelstiev v súlade s prírodou, a tých sto kilov medu bez chémie od nich nepredávam, ten mám pre moju rodinu a priateľov, ale sú ľudia, ktorí za med od mojich divovčielok platia viac, ako v televíznom šote mnou uvádzaných 8 €/kg. Je jasné, že ak niekto ťaží od svojich včiel tonu medu a viac, tak sa ho chce čo najskôr zbaviť a dá ho za babku, dokonca lacnejšie ako Číňan, na ktorého nadáva, ktorého med zmiešaný s našim, prifarbený potravinárskou farbou, prehriaty nad 80C, aby nekryštalizoval, predávajú priekupníci na parkoviskách popri cestách ako horský. Veď toľko medu sa v slovenských horách nemôže urodiť. To škodí drobným včelárom a porušuje stáročia platnú zásadu, že cena medu sa rovná cene masla. To však nie je môj prípad. Ja neberiem med včelám do poslednej kvapky, aby som čo najviac zarobil. Nevčelárim pre zisk zo včiel. A ak niečo z úrody medu predám, tak predávam kvalitu. Prečo by mali cenu môjho medu určovať nejaké spochybňujúce ohlasy špekulantov? Nech si tí spochybňovači predávajú svoj "med" v cene akú uznajú za vhodnú. Cenu môjho medu určujem ja a nebudú mi ju diktovať pochybní obchodníci, ktorí na vykupovanom mede zarábajú najmenej 200 % viac ako včelár."





Jednotný úľ - čechoslovák, jediný úľ, vyrábaný u nás podľa ČSN. Je z roku 1962. Zobral som od suseda štyri kusy, ktoré mal vo včelíne po otcovi a chcel ich spáliť, pretože on nevčelári. Majú päťdesiat rokov. Najskôr som myslel, že jeden rozoberiem a dám podľa neho postaviť nový. Boli v hroznom stave. Keď som ich vyčistil, vydezinfikoval plameňom, natrel mojim bionáterom rastlinný olej + vosk, poopravoval som poškodené časti, sú na nepoznanie, ako nové a môžu slúžiť ďalej. Čakajú na nové osadenstvo divovčielok, ktoré budú, ako ináč, v nich žiť síce na mobilných rámikoch, ale s prírodným dielom. Včeláriť sa dá aj bez medzistienok. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára