nedeľa 1. mája 2011

Pevné a mobilné trámiky Warré

Komerční včelári s úľovým systémom Warré si zjednodušili prácu so včelstvami zavedením mobilných trámikov do praxe. Takéto riešenie umožňuje použiť v úli medzistienky vlastnej výroby pri včelárskych postupoch, ktoré vyžadujú rotáciu nadstavkov a zvyšujú výnosy medu.
Forma na výrobu liatych medzistienok vám dáva istotu, pretože používate vlastný prírodne spracovaný vosk, nie sú v ňom žiadne chemikálie, žiadne reziduá z liečenia včelstiev, a domáca výroba je vašou vlastnou prevenciou proti moru. Výrobca vám formu urobí na mieru, o ktorú požiadate v objednávke.
Dôležité je, že pri medobraní sa plásty s medom vyrežú a včelstvo postaví každú sezónu nové dielo.

Použitie medzistienok v úli Warré nie je povinnosť, stačí jednoducho zaliať drážku v trámiku voskom. Zavesenie medzistienky do otvorov v trámiku je jednoduchý postup, ktorý je efektívny pre včelstvo a pri požití vlastného vosku aj ekologický.







 
Počas zimného obdobia si zavesíte medzistienky do trámikov hoci aj doma v obývačke. Je to jednoduchý "suchý" vynález upevňovania medzistienok. Základom je trojuholník vyrezaný v strede hornej časti medzistienky, ktorý umožní zasunúť voskový list predlohy do dvoch drážok, ktoré sú v trámiku vyfrézované. Potom stačí asi jeden centimeter prečnievajúcu medzistienku zahnúť na hornej časti trámika do strán a práca je hotová veľmi rýchlo aj čisto.

Ak chcete použiť staré trámiky, musíte ich vyvariť vo vode a tak odstrániť vosk z drážok. Narezať si každý rok potrebný počet nových trámikov zvládne každý kto má doma okružnú pílu. Vyfrézovať drážky do trámika je tiež pomerne jednoduchá a bezpečná práca.




Po vystavaní medzistienok včely plást pritmelia ku stenám úľa. Plásty sú však vystavané rovno a nie krížom krážom. Pri manipulácii vo včelstve včelár musí pritmelené plásty uvolniť pomocou noža, až potom sa mu bude dať dielo bezpečne rozobrať.








Na rozoberanie diela je možné používať aj osobitne upravený nôž.











Profesionálni včelári používajú vo viac ako 80% svojich úľov Warré trámiky len preto, že v produkčných včelstvách nie je potrebné rozoberať včelie dielo a vyberať plásty z úľa. Či včelár používa trámiky alebo rámiky závisí od vytýčeného cieľa. Hlavným princípom v úli Warré je manipulácia s celými nadstavkami, nie s rámikmi. Okrem toho, rámiky v tomto úľovom systéme nemajú byť, najmä preto, že ich konštrukcia zaberá včelstvu veľa miesta a prostým faktom je, že manipulácia s rámikmi včely rozčuluje. Polovičné rámiky sú vhodné na chovateľské postupy spojené s delením včelstiev a všetky ostatné operácie, ktoré vyžadujú vytiahnutie plásta z úľa.


Chov matiek, ťažba materskej kašičky, či výroba plástikového medu, vyžaduje manipuláciu so včelími plástami. Pri týchto technikách používajú včelári aj v úľovej zostave Warré rámiky. Celodrevené rámiky sú riešené ako bezdrôtové, medzistienky sa zasúvajú do drážok v hornej a dolnej latke rámika a treba ich upevniť roztopením vosku k bočnej latke rámika. Rámik je úhľadný a funkčný.






Užitočným riešením uzavretého rámika Warré je spevnenie obvodových častí plásta pomocou drôtu z nehrdzavejúcej ocele, čo tiež uľahčuje včelárovi bezproblémové rozoberanie včelieho diela v úli.

Pri rámikovom vybavení úľovej zostavy Warré je treba použiť spodnú latku rámika vysoko-úzku s rozmerom najviac 12 mm na výšku a 7 mm na šírku. V takomto prípade včely spodnú latku prestavajú voskovým dielom a spoja s hornou latkou rámika v nižšom podlaží. Premostenie medzi poschodiami úľa nie je na prekážku, pretože uľahčuje včelám komunikáciu v celej úľovej zostave.
Nahradiť lepenie pásikov medzistienky v drážke trámika dvoma otvormi v trámiku, na zavesenie celej medzistienky, je uspokojivým riešením na včelárenie s medzistienkami v úli Warré. Voskové dielo je možné dať včelám stavať na predlohe v ktorejkoľvek pozícii úľa a nie iba pod už postaveným dielom, pretože manipulujeme s celými nadstavkami. Po medobraní metódou vyrezania diela, lisovania alebo precedenia medu, nie je potrebné plásty skladovať. Nové dielo včely budú stavať vždy zo sezóny na sezónu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára