utorok 8. februára 2011

Kvalitný jarný med

Niektorí včelári argumentujú, že v úľoch Warré sa nevyplatí včeláriť, pretože v nich včelstvá produkujú malé množstvá medu. Takéto tvrdenia nie sú legitímne a sú založené na neznalosti. Musím o mede z mojich úľov Warré povedať nasledovné:
Dalo by sa tvrdiť, že vo všeobecne uznávanej praxi je med vytáčaný z plástov, v ktorých včelstvá niekoľko rokov plodovali a boli ošetrované. To znamená, že kvalita ťaženého medu z takéhoto diela musí byť chudobnejšia ako med získavaný z panenského diela, ktoré nebolo nikdy zaplodované. Plásty s medom, v ktorých sa niekoľkokrát narodilo potomstvo včiel, určite zmenia prírodnú chuť a farbu medu, pretože sú moc tmavé a hubovité. Ak je metóda Warré starostlivo dodržiavaná, včelstvo postaví každý rok nové dielo a k jeho stmavnutiu nikdy nedôjde. Počas jednej včelárskej sezóny zaplodované dielo bude vždy len svetlohnedé.
V každom úli včely najskôr zhromažďujú nektár do plástov pri letáči, teda do plodiska. Tu je nektár "čarovaním" včiel zahusťovaný a prerábaný na med a postupne prenášaný na jeho konečnú polohu, nad plodové hniezdo. V úľoch s mobilnými rámikmi je bežné, že včelár používa v medníku niekoľko rokov tmavé pevné plásty, teda schopné meniť farbu a chuť medu, pretože v moderných veľkopriestorových úľoch je ťažké každoročne obnovovať všetky staré plásty v plodisku. Včelár to nerobí s odôvodnením, že by to bolo na úkor medného výnosu.
Mnohí tiež používajú argument, že v úli Warré je možné ťažiť len zmiešané medy z rôznych ročných období, pretože včelár robí medobranie iba raz do roka. Musím však poukázať na to, že zmiešané medy sú najzdravšie a stoja za odporúčanie. Navyše, v skutočnosti sú rôzne druhy medu z úľa Warré zmiešané až pri medobraní. V úli sú uložené nad sebou vo vrstvách odhora nadol, v boxoch úmernej veľkosti, ktoré sú zaplnené znáškou z rôznych období roka. Ak včelár má záujem vyhovieť vkusu svojich zákazníkov, nič mu neprekáža spracovať konkrétny nadstavok s jednodruhovým medom hneď po jeho znáške. Ďalej je potrebné poznamenať, že neskoré letné medy sú všeobecne najtmavšie, nachádzajú sa v spodných medníkových boxoch úľa Warré, bezprostredne nad plodiskom včelstva. To je med, ktorý môže včelár najjednoduchšie včelstvu odobrať a nahradiť ho boxom s kvetovým medom pri príprave včelstiev na zimu. Môžem s určitosťou potvrdiť, že z úľov Warré ťažím ten najkvalitnejší med.
Z panenských plástov robím zber toho najlahodnejšieho medu, ktorý všetci proste milujú! Ak niekto obľubuje plástikový med, je žiadúce, aby takýto med bol uložený a zaviečkovaný v panenskom pláste, ktorý je postavený bez medzistienky, ktorý nikdy nebol kráľovnou zakladený vajíčkami a zaplodovaný potomstvom včelstva. V úli Warré je úplne ľahké produkovať plástikový med. V medníku Warré včely rýchlo postavia panenské dielo. Ak chcete produkovať plástikový med, musíte si najprv postaviť špeciálny nadstavok s rámikmi. Hĺbka nadstavku je 130 mm. Nadstavok obsahuje 7 rámikov, z ktorých je každý rozdelený na dve časti. Pôdorys debničky zodpovedá pôdorysu úľa.
Včelstvá Warré prezimovali v dvoch nadstavkoch. Keď začne stabilnejšia znáška z vŕb a ovocných stromov, t.j. keď je už uložené malé množstvo jarného medu v najvrchnejšom nadstavku, aspoň 5 kg alebo je asi z polovice plný, toto podlažie, ktoré označujem ako box č. 1, odložím bokom. Podobne, nasledujúci box č. 2 s plodom tiež odložím stranou. Na ďalšie podlažie č. 3 umiestnim box č. 1, ktorý som mal odložený bokom a v ktorom sú zásoby s medom. Na box č. 1 položím box č. 2 s plodom, ktorý bol tiež odložený stranou. Na box č. 2 položím špeciálny nadstavok s rámikmi na produkciu medu v panenskom diele. Výsledkom takejto rotácie nadstavkov je situácia, že nad plodovým hniezdom vznikol prázdny priestor bez medových zásob. Včely sú preto nútené postaviť v rámikoch chýbajúce dielo a ukladať doň znášku čerstvého nektáru. Okrem toho, včely nikdy neukladajú med pod potomstvo. Budú mať tendenciu prenášať medové zásoby z boxu č. 1 smerom hore, preto rýchlo zaplnia rámiky s čerstvo postaveným panenským dielom v špeciálnom nadstavku. To je všetko, čo je nevyhnutné urobiť pre získanie krásnych panenských plástov plných čerstvého jarného medu. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára