sobota 21. mája 2011

Kompatibilný úľový systém

Celej včelárskej obci na Slovensku a v Európskej únii môžem zabezpečiť prostredníctvom firmy HDV Engineering Consulting s.r.o. kompatibilné riešenie úľových systémov Tatran, Zander, Dadant a Langstroth, ktoré sú dnes najobľúbenejšími úľovými zostavami každého moderného včelára. Spoločným znakom týchto úľov je jednotný pôdorys, čo umožňuje vzájomne medzi sebou zamieňať nadstavky ktorejkoľvek z uvedených úľových zostáv. Boxy úľov majú jednoduché steny zo smrekového dreva, sú bezfalcové a navrhnuté tak, aby pre včelára bol chov včiel jednoduchý, metodické postupy pri včelárení ľahké a zrozumiteľné každému, aby aj začínajúci včelár dokázal efektívne včelstvo ovládať a zároveň umožnil včelám biologicky zmysluplný životný štýl.
Vytvorenie jednotného pôdorysu pre všetky úľové zostavy najčastejšie používané na Slovensku, považujem za zjednocujúci krok pre včelárov zo všetkých slovenských komunít a zároveň tiež za zjednotenie stovky postupov a systémov, desiatok užitočných prevádzkových režimov a včelármi utajovaných metód. Hrsť najnovších postupov otestovaných v bezfalcových tenkostenných úľových systémoch robí včelárenie jednoduchším, lacnejším a umožňuje ľahšiu a priehľadnejšiu výmenu skúseností. Mladí ľudia budú mať s kompatibilným riešením úľových zostáv väčší záujem o včelárenie, pretože zložitosť obsluhy starých úľových systémov sa im dnes nepáči a už pri prvom pokuse o včelárenie radšej vycúvajú zo strachu pred mätúcimi rozmanitosťami úľov. Mladí ľudia, podľa môjho názoru, zaručujú, že moderné včelárstvo dnes prinesie do hnutia nové prístupy a iniciatívy, že nové myšlienky a postupy si overia prosperujúcim hospodárením vo včelárskej praxi. Akýkoľvek skúsený starý včelár môže ďalej odovzdávať svoje vedomosti, ale aj jasne priznať, že nemá ani potuchy o novotách, ktoré sú staré najmenej jedno storočie. Len vtedy bude jeho postup sponzorovania nováčika duchovnými hodnotami skutočne fit.
Kompatibilné úle s 10. rámikmi majú rovnaké vonkajšie rozmery boxov. Dlhé sú 515 mm a široké 425 mm, výška nadstavkov je rôzna a to podľa toho, ktorú techniku včelárenia si včelár vyberie, ktoré postupy zodpovedajú klimatickým podmienkam v jeho regióne. Včelári, ktorí budú používať kompatibilné úle, môžu medzi sebou lepšie spolupracovať, pretože všetky diely jednotlivých rámikových mier do seba zapadajú. Obchodovanie s odložencami, rojmi aj s celými včelími rodinami sa úplne zjednoduší.





Tatran - slovenské Béčko, 10 rámikov 420x275 mm, pozdĺžna stavba, vonkajší rozmer boxu 516x425 mm, stena hrubá 25 mm, je to národný slovenský úľ s možnoťou včelárenia v rôznych verziách. V kombinácii s nízkymi nadstavkami ponúka ťažbu jednodruhových medov a manipuláciou s rámikmi umožňuje včeláriť ženám.










Zander - slovenské Áčko, 10 rámikov 420x220 mm, pozdĺžna stavba, vonkajší rozmer 516x425 mm, stena hrubá 25 mm.  
Zander - modifikovaný NN, 10 rámikov 420x159 mm, pozdĺžna stavba, vonkajší rozmer 516x425 mm, stena hrubá 25 mm.
Je to moderný úľ európskych včelárov, na slovenskom trhu je známy vyše sedemdesiat rokov, pre jeho neprekonateľnú funkčnosť a jednoduchosť je obľúbený medzi veľkovčelármi.


Dadant JUMBO, 10 rámikov 448x285 mm, pozdĺžna stavba, vonkajší rozmer 515x425 mm, stena hrubá 25 mm.
Úľ s kompaktnou veľkou komorou pre plodisko včelstva, včely ukladajú med do nízkeho nadstavku s rámikom 448x137 mm, ktorý tvorí mednú komoru nad plodiskom. Obnova diela v plodisku je náročnejšia, Demareeplan, ako protirojová prevencia, nie je možná.



Langstroth, 10 rámikov 448x232 mm, pozdĺžna stavba, vonkajší rozmer 515x425 mm, stena hrubá 25 mm.  
Langstroth NN, 448 x 159  2 / 3, 
                          448 x 185  3 / 4,
10 rámikov, pozdĺžna stavba, vonkajší rozmer 515x425 mm, stena hrubá 25 mm.
Systém Langstroth je pôvodnou formou moderného včelárenia starou viac ako sto rokov. Úľový systém je obľúbený medzi včelármi, pretože hlavné komponenty tohto systému umožňujú včelárovi jeho jednoduché použitie.






Warré, 8 trámikov 300 x 210 mm, pozdĺžna aj priečna stavba, vonkajší rozmer 350x350 mm, stena hrubá 25 mm. Úľ je určený pre zabudnuté jednoduché formy biovčelárenia na prírodnom diele.

Ak vás moja ponuka kompatibilných úľových zostáv Tatran, Zander, Dadant a Langstroth zaujala, prípadne si chcete vyskúšať biovčelárenie v úli Warré a rozhodli ste sa investovať peniaze do nových úľov, môžete prostredníctvom mailu po konzultácii so mnou zakúpiť si akékoľvek množstvo z ponúkaných včelích obydlí. Súčasťou projektu sú aj české rámikové miery 390x240 mm a 370x300 mm. Dúfam, že budete mať množstvo skvelých sezón v nových kompatibilných úľoch a veľa pekných víkendov strávených pri včielkach.

4 komentáre:

  1. Mám sice jen 9 tříd ZŠ ,ale ty míry nástavků mě nějak nevychází : šířka 10x37mm + 20mm manipulační mezera od stěny + 2x 25mm =440mm uvádíte 425mm.
    délka:448 + 30mm ouška + 5mm vůle + 50mm tl. stěny =533mm uvádíte 515mm.Počítám chybně?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Samozrejme, že počítate zle. Nerozlišujete vonkajšie rozmery nadstavku a jeho vnútorné miery a miešate dohromady dĺžku rámika s dĺžkou jeho hornej latky a neberiete do úvahy včeliu medzeru.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dobrý deň kus mam už chaos v pojmoch: cize ked som to spravne pochopil tak napr. ten langstroth je tzv. kompatibilny langstroth?

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Výhodou kompatibilného úľového dna je, že sa na ňom dá včeláriť so všetkými rámikovými mierami, pričom rôzne desaťrámikové nadstavky sú vzájomne zameniteľné. Takéto riešenie jednotného pôdorysu úľov je určite výhodné pre každého, kto chce mať na všelnici dve rámikové miery (alebo viac) a zároveň mu záleží na využití možnosti získať dotáciu na nové úle. Také riešenie sa určite vyplatí v prípade, ak sú na Slovensku dotované len národné úle Béčka.

    OdpovedaťOdstrániť