O mne

Moja fotka

Poslaním môjho blogu je oboznámiť návštevníkov s jedným z najpozoruhodnejších úľov francúzskeho včelára Roger Delona, ktorý poznáme ako Alpský úľ. Včeláriť v tomto úli je v skutočnosti novostarý spôsob včelárenia. Je to včelia retrofarma používajúca metódu ošetrovania včelstiev s jednoduchou technológiou trámikového úľového systému. S touto technológiou potrebujete menej času a je oveľa modernejšia ako pri iných známych formách včelárenia. Pre mňa sa úľový systém s prirodzenou stavbou včelieho diela stal meradlom radosti zo včelárenia bez potu, ktorý som vydal pri ošetrovaní včelstiev všeobecne uznávaným spôsobom. Väčšina včelárov s desiatkami včelstiev najčastejšie myslí na prostriedky získané zo včiel. Ekonomika včelárenia bez dotácií, s vylisovaným medom pre seba a známych, je veľmi zaujímavá. A ja sa na prírodné včelárenie pozerám ako na relax ducha a včelnica sa stala pre mňa chrámom pre oddych. Užite si so mnou moje poznanie, keď som sa učil a rástol ako prírodný včelár. 

štvrtok, 4. júla 2013

Základ mesačných prác pre prírodného včelára v júli

Johann Thur, v roku 1946 napísal o dôležitosti zachovania celistvosti hniezda pre zdravie včiel a ich produkciu. Upozorňoval, že plodisko v rámikoch je otvorené na všetkých stranách a teplo je z neho odvádzané prievanom v uličkách medzi rámikmi a stenou úľa. Tento názor je podporovaný súčasným výskumom, ktorý dokazuje, že včely sú schopné reguláciou teploty v úli zabiť patogénov. Celý úľ dostane horúčku.
Len chcem pripomenúť ako ošetruje včelár včelstvá na prírodnom diele. Do letného slnovratu drží klieštika na uzde pomocou práškového cukru a citrónovej šťavy. V plodisku s malými bunkami na prirodzenej stavbe každých 14 dní preoseje do uličiek medzi plástami cez čajové sitko 120 g práškového cukru. Po mesiaci podobným spôsobom každých sedem dní nakvapká do plodiskových uličiek šťavu z polovice citróna, ktorá je zriedená s rovnakým množstvom riedkeho cukrového sirupu. Včely sú tak donútené komunikovať medzi sebou, navzájom sa čistia a klieštik padá na podložku, ktorá je natretá rastlinným olejom.
Okolo 16.júla končí znážka nektáru (okrem niektorých poľnohospodýrskych kultúr) na celom našom území. Lokálne sa môže ešte vyskytnúť nárazová znáška medovice. Čiže, do polovice júla treba urobiť letné medobranie a po medobraní, v druhej polovici júla, treba začať s odľahčovacou varroa liečbou a začať s podávaním zimných zásob aspoň na 5 kg, pretože medobraním sme včelstvu spôsobili šok a v prípade nedostatku zásob v úli a pri takmer žiadnom prínose nektáru z prírody by sa včelstvo vyrojilo, čomu včelári hovoria hladový roj.
V júli končí včelársky rok, na horizonte už nevidieť žiadnu znášku a včelár musí začať s prípravou včelstva pre budúcu sezónu. To znamená, že musí dôkladne sledovať prirodzený spád roztočov Varroa, ktorý v tomto mesiaci nesmie denne presiahbuť 10 jedincov na včelstvo. V auguste v započatej príprave včelstiev na zimovanie treba pokračovať a dokončiť ich. V septembri je pre Varroa udržateľné včelstvo možný prirodzený denný spád klietika len jeden jedinec. Koncom mesiaca júl treba začať včelstvám podávať zimné zásoby. Nemožno sa čudovať, že medzi včelármi narastá záujem o alternatívne postupy v ošetrovaní včelstiev. Veď celé Slovensko je posiate len repkou, kukuricou a slnečnicou! Kde sa vytratila živočíšna výroba? Do podávaného sirupu z cukru, ktorý je v tomto období vhodné pripraviť aj v pomere 1:1, kilo cukru a liter vody, treba pridať ako doplnok stravy čaj, ktorý pripravíme privedením do varu z prasličky a dubovej kôry v množstve tri gramy z jednotlivých drog. Čaj z oboch rastlín pripravte zvlášť. Dávka tri gramy je určená na pol litra vody. Po vychladnutí oba čaje zmiešejte a toto množstvo bude stačiť na 100 litrov sirupu. Ak budete čaj pridávať do včelám podávaného sirupu z cukru v malom množstve, tak na jeden liter krmiva bude stačiť jedna polievková lyžica čajového odvaru.
Praslička a dubová kôra


Žihľava dvojdomá v princípe obsahuje organické kyseliny: mravčiu, šťaveľovú, kremičitú, naviac draslík, železo, vápnik a iné stopové prvky. Odvar zo žihľavy alebo z nej na ručnom kuchyňskom odšťavovači vylisovaná surová šťava zmiešaná s cukrovým sirupom nám nahradí kompletný program syntetických kyselín používaných proti varroáze. Dávkovanie po domácky vyrobeného Antivarroa-Urtica-Dioica-Bee-lektvaru bude stačiť v množstve jednej polievkovej lyžice žihľavovej šťavy na liter sirupu. Vychádzam z praxe, keď pri jarnom ošetrení sa na jedno včelstvo doporučuje použiť šťava z polovice citróna alebo jedna polievková lyžica jablkového octu, ale iba na deciliter sirupu, ktorý rozlejem po rámikoch plodiska raz za sedem dní. Postup s polievaním včiel lektvarom zo žihľavy v uličkách medzi plástami môžem praktizovať počas celého roka, čiže aj v tomto období prípravy včelstiev na zimovanie.
Výrobcovia prípravkov BeeVital aj FerroBee tvrdia, že po použití ich výrobku ďalšie ošetrovanie včelstiev nie je potrebné. Či majú pravdu, o tom sa musí presvedčiť každý sám.
Nezabudnite počas prázdninových húrúcich slnenčých dní získavať vosk z plástov, ktoré vám zvyšujú po poslednom medobraní. 
V Turkménsku už viac ako 40 rokov používajú včelári ľudovú metódu na ovládanie roztočov Varroa teplom. Počas letného dňa včelári uzavrú letáče úľov a nahradia povalu úľa sklom. Tak zvýšia teplotu v úľoch, ktorá im umožňuje kontrolovať roztoče v úli na udržateľnej úrovni. Pozorne sledujú teplotu v úli, aby neprekročila 40 stupňov Celzia po dobu 20 minút. Potom odstránia sklo a otvoria letáče. Tento postup spôsobí v bunke pod viečkom samičkám roztočov Varroa šok. V dôsledku šoku nebudú schopné ďalšej reprodukcie, pretože po odviečkovaní bunky sa neoplodnené samičky Varroa už nikdy nepária, stávajú sa neplodnými.  A ak vám zostane čas, urobte si exkurziu k odborníkom na termoošetrovanie včelstiev. Určite u nich nájdete množstvo podnetov na postavenie si vlastného hitzen dna, hitzen nadstavku alebo hitzen povaly pre váš úľový systém na záhrade. 
Ochrancovia prírody už vyhlásili veľa národných parkov, chránených oblastí, rastlín, zvierat, rýb a vtákov, ale na hájenie včiel a ich životného prostredia sa nikdy neodvážili. To by bol veľký projekt, inovatívny, zásadný boj aj o náš ľudský život. Taký projekt si vyžaduje obzvlášť citlivé riešenia a bezvýhradnú podporu autorít aj širokej verejnosti. Včely svojou obetavou prácou pripravujú množstvo potravín na náš stôl a my ich a náš ekosystém ničíme zaslepenou službou pre krátkodobé záujmy nadnárodných obchodných spoločností. Táto situácia pretrváva desaťročia a ja som šokovaný čakaním našich ochrancov prírody a nezáujmom našich včelárskych spolkov, pripojiť sa, hoci aj nepriamo, k našej veci prírodných včelárov. Opäť je to na nás, občanoch, reagovať na plnenie si povinností zodpovedných.






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára