utorok 9. júla 2013

Falošný škorpión

Možno aj blog našapravda
niekedy včelárskou bibliou bude.  
Moja každodenná pozornosť je zameraná na včely. Sú to úžasné stvorenia. Pre život človeka majú tak zásadný význam, že každý, kto sa rozhodol podnikať v poľnohospodárstve alebo sa venovať záhradke, by si mal v prvom rade uvedomiť, že pre pestovanie potravín potrebuje včely. Včely produkujú celý rad potravín, ktoré majú rôzne použitie na našom stole. Med je len jeden z neuveriteľných darov prírody.
Med je dokonalou potravinou prírody. Je 100% prírodnou potravinou, ktorá obsahuje veľké množstvo živín potrebných pre ľudský organizmus. Je ľahko stráviteľný a má neuveriteľne vynikajúcu chuť. Včelí med nepotrebuje ekologický certifikát. Ostatné naše potraviny sú v nebezpečenstve. Jedna tretina ľudského potravinového reťazca závisí na opeľovaní hmyzom a včely sú z toho zodpovedné za približne 80%. Predstavte si, že by ste v jeden krásny slnečný deň zistili, že jedna tretina potravinových produktov, ktoré jeme každý deň, by zmizla z pultov obchodov. Čo by ste robili?
Pevne verím, že vo včelárskych postupoch neexistujú žiadne tajomstvá a že prosperujúca budúcnosť včelárstva spočíva v tom, že čoraz viac ľudí vstúpi do svojho vnútra. S radosťou zdieľam s ostatnými to, čo viem - všetky naše trápenia, skúšky a úspechy na ceste prírodného včelárenia. 

Pred pár rokmi som narazil na článok o geneticky modifikovaných plodinách, v ktorom sa píše, že sterilný peľ z týchto plodín smrteľne poškodzuje imunitný systém včiel. Situácia rakoviny hrubého čreva u ľudí je trochu podobná požívaniu GMO bielkovín včelami, pretože je to zvýšená konzumácia nestráviteľných potravín u ľudí aj u včiel. Kto si tento článok prečíta a ďalšie tiež na tejto stránke, pochopí, akú obrovskú hrozbu tieto sterilné plodiny predstavujú pre biodiverzitu v ktorejkoľvek krajine. Vplyv na ekológiu horizontálnym prenosom génov a nárast nekontrolovateľných ochorení včiel nie je dostatočne preskúmaný a ak áno, tak sa o tom mlčí. Hospodársky dopad zrútenia včelstiev by bol obrovský a znamenal by nedostatok poľnohospodárskych komodít, a nakoniec zrútenie poľnohospodárstva.

Pseudoscorpion. Tohto tvora možno nájsť po celom svete s výnimkou Arktídy a Antarktídy. Kto niekedy pozoroval v záhrade život na hromade kompostu, zistil, že tieto chrobáky sú tam. Sú malé, ale možno ich vidieť voľným okom. Ak sú do kompostu pridávané aj štiepky zo záhrady, tak je to ideálne prostredie pre takýchto tvorov. 
Na Novom Zélande sa vedci zaoberajú myšlienkou nasadiť takéhoto predátora do úľov a predpokladajú, že populácia 25 jedincov v úli by mala stačiť na to, aby udržali roztočov Varroa pod kontrolou. Je známe, že na dne úľa žije veľa včelám prospešných článkonožcov. Určite by bolo užitočné, urobiť test, aký dlhý čas budú potrebovať na to, aby sa usadili v ekosystéme včelieho úľa. 
Ako je možné vidieť na videu, včelí plod týchto chrobákov vôbec nezaujíma. Pozorovať ich priamo v úli je nemožné. Do úľa ochotne napochodujú, ale okamžite zmiznú a stratia sa z dohľadu. Sú oveľa menšie ako včely, cca 5 mm. V úli boli pozorované aj na tele včely a je celkom možné, že táto ich aktivita je zameraná na potravu, ktorou sú foretické roztoče.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára