utorok 13. novembra 2012

Prírodné včelárenie nie je včelárstvo starého otca

Staré tradičné metódy včelárenia sú motiváciou pre všetkých včelárov, ktorí chcú v priebehu roka tým najjednoduchším spôsobom použiť nevyhnutné ekologické kroky v dnešnej modernej praxi podľa starého modelu včelárenia. Existuje toľko nových/starých myšlienok, s ktorými je možné produktívne experimentovať v praxi a mnoho úspešných včelárov dokazuje, že veci sa dajú robiť aj prirodzeným spôsobom. Včely sú prispôsobivé, pružné, prežívajú veky bez pomoci človeka a budú tak robiť aj naďalej bez toho, aby ich včelár neustále vyrušoval rozoberaním a oslaboval ich imunitný systém chémiou. Jednoduché formy včelárenia sú skutočne jednoduché, pretože včely vedia najlepšie spravovať všetky veci vnútorné a včelár vie najlepšie spravovať všetky veci vonkajšie.



Vkladanie medzistienok s malými bunkami do včelstiev, vkladanie prázdnych rámikov na chov trúdov a následné liečenie včelstiev kyselinou mravčou sú povrchné metódy podobné prírodnému včeláreniu, ktoré nemôžu nahradiť unikátne včelárenie na prírodnom diele s menšími bunkami, pretože včely ich každoročne obnovujú čistou prirodzenou cestou.









Ako ošetruje včelár včelstvá na prírodnom diele? Do letného slnovratu drží klieštika na uzde pomocou práškového cukru a citrónovej šťavy. V plodisku s malými bunkami na prirodzenej stavbe každých 14 dní preoseje do uličiek medzi plástami cez čajové sitko 120 g práškového cukru. Po mesiaci podobným spôsobom každých sedem dní nakvapká do plodiskových uličiek šťavu z polovice citróna, ktorá je zriedená s rovnakým množstvom riedkeho cukrového sirupu. Včely sú tak donútené komunikovať medzi sebou, navzájom sa čistia a klieštik padá na podložku, ktorá je natretá rastlinným olejom. Na uteplenie povaly používa listy z orecha vlašského a sečku z vratiča, ktoré sú celoročne nasypané v dekaboxe. Včelstvá delí iba rojmi a zmetencami. Po letnom slnovrate robí medobranie, po medobraní včelstvá zmetie a fínskym spôsobom zazimuje. Zaviečkovaný plod oddelí od medu a dá do voskotopky, med vylisuje a ak už nemá od jari odložený nadstavok s medom, ako mednú komoru, tak vylisovaný med včelám doplní ako zimné zásoby.

Tento rok som včelstvá potreboval ošetriť aj BeeVitalom, ktorý som prvý krát použil, pretože bol u susedných včelárov vysoký spád klieštika. Moje včelstvá prežívajú už desať sezón na prírodnom diele, pričom som vyskúšal syntetické ošetrenie mimo úľa aj organické ošetrenie v úli. Každý včelár s touto metódou v pohode zvládne popri zamestnaní svoju včelnicu s dvadsiatimi rodinami, a nepríde ani o svoj výnos medu z úľa. V procese včelárenia s prírodou prežívajú včelstvá zdravé a produktívne, ktoré splnia svoj účel a partnersky sa rozdelia so včelárom. Teší ma, že nie som jediný kto dospel k týmto záverom.




































































































Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára