sobota 5. novembra 2011

Ako fungovalo včelárenie za starých čias?

Včelárenie na rodinných farmách za starých čias gazda praktizoval v piatich až dvadsiatich úľoch. To bol počet včelstiev, ktoré priemerný rodinný statok mal, aby sa rodina popri ostatných poľných prácach stihla o včielky zodpovedne postarať.
Dnešné včelárenie na dedine chápem tak, že dáva rodine podobný úžitok ako sú čerstvé vajcia od sliepok, ktorých kŕdel sa pasie v trávnatej záhrade bez chemického prihnojovania, možno sa tam pasie aj krava alebo menšie stádo kôz, ktoré zas poskytnú rodine čerstvé mlieko. Na maštalným hnojom ošetrenej záhrade alebo záhumenke sa dá dopestovať čerstvá zelenina, zemiaky, bio pšenica, či množstvo iných plodín, ktoré opelili včely a následne je možné vychovať aj bio prasa. Podobne sa dajú v súlade s prírodou viesť aj včielky v takom malom počte úľov. Poskytnú rodine čistý med aj vosk a prebytok medu a vosku bude predaný podobne ako vajcia, mlieko a maslo z farmy.
Včelárenie má byť o týchto hodnotách, ktoré boli pre zabezpečenie bohatej úrody prvoradé pre život sedliakov v minulosti. 
Úle s národnou rámikovou mierou považujem za vhodné pre komerčné včelárenie, pretože sú navrhnuté tak, aby včelstvo produkovalo maximálne množstvo medu na úkor pohodlného a prirodzeného života včiel. Trámikové úle a samozrejme aj úľ Warré, sú určené na prirodzenejšie vedenie včelstiev, pretože rešpektujú prírodné zákony vo včelstve, síce s menšou produkciou medu, ktorý je však celkom určite vyhľadávaným čistým produktom. Predávať prémiový produkt od drobného včelára za vyššiu cenu určite funguje, pretože vždy existuje skupina ľudí, ktorí chcú kúpiť skutočne pravú vec. Na trhoch a jarmokoch veľa ľudí kladie predajcom medu otázky, ktoré súvisia s kvalitou produktu. Pri predaji zo dvora  zákazníci priam očakávajú prezentáciu od včelára o kvalite jeho medov a to je dôležitá časť predajnej práce obchodníka z drobnej včelej farmy, aby vysvetlil pôvod produktu jeho včiel vedených prirodzeným spôsobom.
Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ a SK dlouhodobě propaguje prodej medu přímo od včelaře nebo též prodej medu "ze dvora".

1 komentár:

  1. Dear my friend ,unfortunately we havent old environment so we havent take eneough honey from our bees,I hope will be nice in future time,all my best

    OdpovedaťOdstrániť