pondelok 26. júla 2010

Stáž

Na návrh fanúšikov mojej filozofie vedenia včelstiev technológiou Warré, rozhodol som sa urobiť kurz o jednoduchom včelárení v úli B/Warré a L/Warré pre všetkých priateľov včiel motivovaných prírodou, ktorí sa tomuto koníčku venujú alebo chcú venovať. Školenie bude v nedelu 5.septembra 2010 od 10.oo hod. do 15.oo hod. na hospodárskom dvore môjho rodinného domu v Jasenovej, je to pri kostole, čo sú 4 km od Dolného Kubína v smere na Ružomberok. Prípadné ubytovanie a stravovanie si každý stážista zabezpečuje sám. Na postavenie stanu môžem poskytnúť upravenú a ohradenú lúku v blízkosti mojej včelnice a môjho rodinného domu. Z dôvodu kapacitných možností je počet stážistov limitovaný do 10 - 12 včelárov, mierne pokročilých, aj úplných začiatočníkov. Táto aktivita je riešením pre tých jednotlivcov alebo skupiny, ktoré uvažujú s rozpočtom na vzdelávanie, chcú si zvýšiť svoje kompetencie pri včelárení a rozšíriť si povedomie o životnom prostredí. Záväzne sa môžete prihlásiť na mojej mailovej adrese: nasapravda@centrum.sk . Odpoviem každému.

Program
Dopoludnia 
- Predstavenie TBH úľa vertikálneho a horizontálneho
- Vysvetlenie, ako si postaviť tento jednoduchý úľ
- Prezentácia viacerých metód obhospodarovania včelstiev v úli Warré
- Liečenie včelstiev prírodnými prostriedkami
Popoludní
- Delenie a spájanie včelstiev
- Chov matiek
- Medobranie, odoberanie peľu, propolisu, výroba materskej kašičky
- Prevod včelstiev z iného modelu na úľovú zostavu Warré
- Odpovede na ďalšie otázky, ktoré vyplynú z debaty


Tento termín školenia bol navrhnutý skupinou fascinovaných včelárov z Prahy, ktorí sa doslova zamilovali do včelárenia TBH. Kurz bude konzultáciou o tomto druhu tak pôsobivého spôsobu vedenia včelstiev s prírodou. TBH včelárenie je o duchovných hodnotách, nie je o sebectve a finančnom prospechu. Pred príchodom na vašu včelnicu nemusíte nič plánovať, nemusíte otvárať úľ a rozoberať včelstvo. Stačí včielky pozorovať a relaxovať. S potešením sa budete nazývať pastiermi včiel, pretože o ich živote a prípadnej nutnosti im pomôcť sa veľa naučíte pri pozorovaní letáča a sledovaní ich obydlia cez okienko v zadnej stene úľa. Nie vy, ale počasie organizuje život včelstva a včelárenie s prírodou je jednou z posledných oblastí, ktoré industriálna a konzumná spoločnosť nikdy nemôže skrotiť. Dúfam, že si na tomto školení rozšírite poznatky o trvalosti hodnôt tak starej a tak univerzálnej techniky včelárenia, ktorú treba zachovať, ako všetky ostatné zázraky prírody. Pri včelárení s prírodou porozumieme, prečo včely nazývame "strážcami životného prostredia".
Teším sa na stretnutie a zaujímavú diskusiu s vami.

Ezoterická hudba from Milan Bencúr on Vimeo.

1 komentár:

  1. Dear Milam Benjür those activities very nice apply,I think many beekeeper will use those methods.Have a nice job,nice harvests.Best wishes.

    OdpovedaťOdstrániť