štvrtok 8. októbra 2009

Babie leto

Tohtoročné  babie leto je skutočne krásne. Hmlisté rána majú svoje čaro a teploty cez deň dosahujú letné hodnoty. Pavúky majú Vianoce a vyzdobili všetky stromčeky čerstvo utkanými sieťami.

Pred domom v záhradkách dozrieva hrozno aj na severnom Slovensku. Z Oravy sa stal kraj  mlieka, medu a vína. To znie priam ako biblický príbeh.



V popoludňajších hodinách sa včelstvá húfne preletia každý deň. Nočné teploty klesajú pod desať stupňov Celzia. Včerajší a dnešný deň sú mimoriadne teplé na túto ročnú dobu a teploty sa šplhajú  cez dvadsiatku. Dnes ráno sa to prejavilo aj na letáčoch včelstiev, ktoré boli vlhké ako v čase jarného rozvoja alebo silnej letnej znášky.



Tento úkaz je zaujímavý z toho dôvodu, že na všetkých úľoch mám inštalované celozasieťované odoberateľné dná s varroa podložkou, ktoré sú celoročne otvorené. Logicky by mal vlhký vzduch odchádzať z úľa cez zasieťované dno. Včely však tok vlhkého vzduchu nasmerovali von práve cez letáč a nie cez zasieťované dno. Svedčí o tom zrazený vlhký vzduch na letáči a suchá varroa podložka pod zasieťovaným dnom.



Táto skúsenosť je dôkazom, že Warré úľ zabezpečuje pre včelstvo stabilnú klímu počas celého roka a táto metóda opatrovania včelstiev sa približuje čo najviac k prírodným podmienkam ich života. Plásty majú vždy hermetické uchytenie v hornej časti o povalu - trámiky. Hrany zvislých plástov sú hore upevnené o stenu dutiny. Istenie plástov v ich hornej časti spevňuje priestor so zásobami medu. Smerom nižšie sú plásty predĺžené voľne a poskytujú priestor pre hniezdo včelstva.



Ak chce včelár pomôcť včelstvu nájsť jeho optimálnu teplotu v zime, musí úľ konštrukčne vyriešiť tak, aby zabránil tvorbe kondenzácie a tým ochladzovaniu úľového priestoru. Keďže úľ Warré má dutinu o rozmeroch 30 x 30 cm, včely kontrolujú celý objem svojho obydlia, strapec obsadí v takomto malom priemere dutiny všetky plásty v nadstavku a zabráni tak zrážaniu vodných pár na stenách a strope úľa.  V takomto prípade môžeme hovoriť o stabilnej klíme v úli, bez vzniku plesní a bez prítomnosti patogénnych mikroorganizmov. V klasických uteplených úľoch s veľkými rámikmi objavíme vždy kondenzáciu na plastovom strope aj bočných stenách úľa, čo ochladzuje chumáč včelej kolónie. Neobsadené rámiky sú na jar plesnivé, pretože zimný strapec včiel v takomto nadrozmernom pôdoryse obsadí len časť z plástov, obvykle dve tretiny.


1 komentár:

  1. Dobrý deň, ak je celoročne otvorené celozasieťované dno, pri -10C teplote to ako ovplyvní včeli? Ďakujem, Martin Varga

    OdpovedaťOdstrániť