utorok 14. marca 2017

Regeneračné dno pre každý úľ.

V Nemecku včelári používajú vysoké úľové dno, ktoré nemá známu stavebnú zábranu z drevených latiek, ale pod spodnými latkami rámikov je položená umelohmotná priehradka. Priehradka tvorí akúsi falošnú podlahu v úli. Od spodných latiek rámikov je vzdialená 2 cm a pri prednej a zadnej stene vysokého dna je prielez, cez ktorý včely prechádzajú dolu a hore. V zadnej stene vysokého dna je manipulačný otvor uzavretý drevenou okenicou. Cez otvor v zadnej stene vysokého dna je možné včelám do vysokého podmetu podávať cukrovo medové cesto na podložke pri jarnom aj letnom podnecovaní včelstva na prekonanie bezznáškových dní alebo sirup v miske pri letnom a jesennom doplnení zimných zásob. Je to klasický spôsob podávania krmiva včelám ako používali pred rokmi včelári s košnicami. Falošná podlaha, čiže priehradka medzi nadstavkami a dnom, je zároveň podmetovou podložkou aj stavebnou zábranou.


 
tri desaťročia pozorujem, že vo vysokom dne, pod spodnými latkami rámikov, včely vytvárajú strapec, visia nečinne celé dni vo vysokom podmete. Nikdy som sa týmto javom zvlášť pozornejšie nezaoberal. Predpokladám, že včely nevytvárajú brady na letáči, ale vo vysokom dne.



Ak treba osadiť roj alebo zmetenec, stačí včely nasypať do vysokého dna, nadstaviť debničku s medzistienkami a včely postupne v kľude prejdu na pripravené rámiky.
Drevenú okenicu v zadnej stene vysokého dna je možné nahradiť zasieťovaným rámom a okenicou uzavrieť prednú stenu s letáčom. Vznikne tak pri premiestňovaní včelstiev dostatočne veľký únikový priestor pre včely. Počas chemických postrekov poľnohospodárskych kultúr je možné včely takto na niekoľko hodín zatvoriť a zároveň im podávať v podmete vodu.
Vysoké dno ponúka včelárovi veľa možností na jednoduchú obsluhu včelstiev.
Regeneračný úľ má letáč umiestnený tesne pod povalou plodiska a na dne úľa je urobená regeneračná pivnica, ktorá je od dolných latiek plodiskových rámikov oddelená doskou. Doska zároveň slúži ako falošná podlaha. Regeneračný úľ nemá odoberateľné dno, ale pevné. V doske je urobený otvor pre vstup a výstup včiel do regeneračnej pivnice úľa.
Vychádzajúc z uvádzaných poznatkov o výhodách vysokého dna a regeneračnej pivnice pre včely v úli s horným letáčom, som si postavil viacúčelové vysoké dno pre moju niekoľko nadstavkovú zostavu osem rámikového Jednotného úľa - CS. Moje odoberateľné dno má výhody vysokého dna pri obsluhe včelstva a zároveň plní funkciu regeneračnej komory pre včely. Moje odoberateľné vysoké dno úľa nemá letáčový otvor pri podlahe dna, ale pri jeho strope s priehradkou, stavebnou zábranou, čiže falošnou podlahou úľa. Moje vysoké dno s regeneračnou komorou pre včely ma neobmedzuje pri manipulácii so všetkými nadstavkami úľovej zostavy.
Regeneračná komora pre včely v mojom vysokom dne umožňuje včelám zhlukovať sa v prostredí zvýšenej koncentrácie CO2. Znížený obsah kyslíka umožní zhromaždenému chumáču včiel regeneráciu síl a ozdravovanie lietaviek. V regeneračnej komore je prostredie s vysokou koncentráciou CO2 a pôvodcovia chorôb tam nemajú priaznivé podmienky pre existenciu ich života.  













3 komentáre: