streda 5. októbra 2016

Letáčová voliéra

Počas včelárskeho roka sú situácie, kedy je potrebné včelstvá zatvoriť. Je tak treba urobiť pri prevoze včelstiev na dlhšiu vzdialenosť alebo počas chemického postreku poľnohospodárskych plodín farmármi. K takému účelu dobre poslúži letáčová voliéra.
Letáčová voliéra je rám veľkosti prednej steny úľa. Z prednej strany je zasieťovaná a opatrená letáčom, ktorý je možné zatvárať alebo otvárať. Moja letáčová voliéra má objem asi 8 litrov, čo stačí ako únikový priestor pre včely. Voliéru je možné upevniť k prednej stene úľa gurtňou alebo vyriešiť jej upevnenie iným vhodným spôsobom. Konštrukčne sa dá riešiť aj ako celoročná súčasť úľa.
V zimnom období tiež poslúži ako zábrana proti vtákom a myšiam.









3 komentáre:

  1. Pravdaže nemajú chybu. Včielky sú deti slnka. Oslavujú každý deň usilovnou prácou. Máj je pre včely mesiacom hojnosti a rozmnožovania. Sú to robotnice, ktoré pomáhajú zvyšovať úrody roľníkom.
    Lev Nikolajevič Tolstoj o včelách napísal: Včielka sedela na kvietku a uštipla dieťa. Dieťa sa bojí včiel, lebo vraj poslaním včely je uštipnúť. Básnik sa nadchýna včelou, čo pije z kalicha kvetu, a hovorí, že jej poslaním je vpíjať do seba vôňu kvetov. Včelár vidí, že včela zbiera peľ a sladký med, prináša ho do úľa, a tak vraví, že jej poslaním je zbierať med. Ale zasa iný včelár, čo dôkladnejšie pozoroval život včiel, vyhlasuje, že včela preto zbiera peľ a nektár, aby vychovala mladé včielky a kráľovnú matku, a že jej poslaním je zabezpečiť pokračovanie rodu. Botanik zas tvrdí, že keď včela prelietava s peľom dvojdomého kvietka na piestik, oplodňuje ho. A v tom vidí poslanie včely. Dakto ďalší si zasa všimol, že sa rastliny krížia a že včela podporuje ich kríženie. Nazdáva sa teda, že práve toto je poslaním včely. Ale veľké poslanie včely nemôže vyčerpať jeden, druhý, ba ani nejaký ďalší cieľ, čo ľudský um vôbec vie odhaliť...

    OdpovedaťOdstrániť