sobota 8. októbra 2016

Izolátor matky

Vo švajčiarskom včelárskom časopise z júla 2016 je inzerát, v ktorom predajcovia včelárskych pomôcok ponúkajú izolátor matky. Uvádzajú tam dvoma vetami aj metodiku. Je to pasca na klieštika. Izolátor matky treba použiť v júli. V období letného slnovratu včelstvo dosahuje vrchol svojho rastu. Vtedy treba matku uväzniť v izolátore na jednom prázdnom pláste. Keď ho matka zakladie vajíčkami a včely plod zaviečkujú, treba rámik so zaviečkovaným plodom odstrániť. Je možné pokračovať a vymeniť ho za druhý, prázdny plást, ktorý bude ďalším lákadlom pre klieštika pred zaviečkovaním plodu. Reklamný leták to síce neuvádza, ale cyklus väznenia matky by mal trvať pokiaľ sa nenarodia včely z plodiskových plástov mimo izolátora, čo je 21 dní. Tri týždne je matka obmedzená v kladení vajíčok iba na jednom pláste. Týmto zootechnickým postupom sa dá dosiahnuť výrazné zníženie populácie roztočov Varroa v úli pred začiatkom odchovania zimnej generácie včiel. V období po letnom slnovrate počty klieštikov v úli prudko narastajú. V júli je vo včelstve najväčší počet včiel. U nás, v horách, je to čas medobrania. S chovom dlhovekých zimných včiel by takto zootechnicky ošetrené včelstvo nemalo mať problém.


Bol som koncom septembra v Poľsku, v obci Klacza Dolna. Vo včelárskych potrebách Lysoň. Dá sa tam kúpiť všetko, od klinca po plniacu linku na med. Mali tam tiež veľa druhov izolátorov matiek. Aj som si dva druhy kúpil. Na skúšku. Jeden z nich izoluje na letáči matku od rojacich sa včiel a ten druhý izoluje matku v období zimovania včelstva, jeseň zima. Mali tam aj izolátor matky na zootechnické ošetrenie včelstva v lete, ako som tu opísal. Nekúpil som si ho. Musím si ho vyrobiť sám. To bude pre mňa zas zaujímavá práca v dielni. 


Na Slovensku nechodím po predajniach včelárskych potrieb, neviem ako sú zásobené tovarom. Ale tá vzorová včelnica u Lysoňa, pred predajňou včelárskych potrieb a v obci, to je radosť obdivovať.







3 komentáre: