piatok 23. septembra 2011

Fascinujúci Christov úľ

Čítať dnes knihy nie je pre ľudí príťažlivé, rovnako tak ako ich vysoká cena, nehovoriac o čítaní kníh starých pár storočí. Pionier včelár Johann Ludwig Christ, 1739 - 1813, bol nemecký pastor, odborník ovocinár a entomológ, propagátor včelárenia v trámikových úľoch tej doby a o včelárení v jeho vertikálnom TBH napísal fascinujúce knihy.







Vieme, že v roku 1962 bol vo veľkovčelárskych farmách na Slovensku priemerný výnos medu 12 kg na včelstvo v úľoch miery "B" a na doplnenie zimných zásob sa doporučovalo 7 kg cukru. V roku 1980 bol v Nemecku priemerný výnos 15 kg medu na jednu rodinu. John Dzierzon, vynálezca mobilných rámikov, najväčšieho pokroku vo včelárstve, vyťažil zo svojich 360 včelstiev 1850 kg medu a od tých najlepších rodín vybral 8 kg medu. Ale Johann L.Christ píše, že v roku 1800 mal na svojej stabilnej včelnici priemernú úrodu v jeho trámikových úľoch viac ako 20 kg medu na rodinu, čo nie je nič zvláštneho a je to každý rok bežné. 

Chcem poznať viac a tak som si po veľmi dobrých skúsenostiach s úľom Warré postavil aj Christov úľ. Včely v tomto trámikovom úli zimujú v štyroch debničkách. Nadstavok má 8 trámikov a jeho vnútorný rozmer je 30 x 30 x 10,5 cm. Úľový priestor včelár rozširuje smerom hore, nadstavuje prázdne nadstavky nad plodisko. Med včelár ťaží z čistého panenského diela, v nadstavku je asi 6 kg medu, nadstavok včely vystavajú asi za 5 dní. Pri súčasnom poznaní technológií včelárenia môžem nízke Christove nadstavky kombinovať v úľovej zostave so stredne vysokými nadstavkami Warre. Pritom ma nemusia trápiť ich dve rôzne výšky, pretože rámiky nepoužívam.

Po skúsenostiach s úľom Warre môžem potvrdiť svedectvo o Christovi, že 20 kg medu na rodinu nie je nič zvláštne. Dnes je bežný "ostrý" zber všetkého medu včelám. Preto mám veľkú radosť zo svojej hračky, ktorou je včelárenie štýlom Christ, Kullanda, Warré, atď., a dávam svoje skúsenosti ostatným k ich spokojnosti. Naše súčasné poznanie o bývalom životnom prostredí od nás požaduje zobrať včelám len prebytok medu a nechať im dostatok medových zásob na prezimovanie. Pre mňa je taký postup hračkou. Ale dopracovať sa do tohto levelu znamenalo pre mňa tvrdo pracovať, a úprimne povedané, tá práca mi priniesla úžasné zážitky. Na mojom blogu môžete získať veľa informácií o prírodnom včelárení, musíte však čítať aj na iných miestach. Neexistuje Warre úľ, ale replika Kulandovho a Kresťanovho úľa. Nie je to žiadne kresťanské včelárstvo, je to len taká moja záľuba a či táto technológia dnes stojí za to, nemožno ľahko odpovedať. Ako pre koho. Medné výnosy sú zrovnateľné s rámikovými úľmi. V trámikovom úli nie je deliaca včelia medzera medzi poschodiami, včelie dielo medzi nadstavkami je premostené a to umožňuje včelám rýchly prenos informácií od dna po strop úľa. V rámikovom úli včely strácajú veľa priestoru, sú v jednotlivých nadstavkoch od seba rámikmi oddelené, v takom prípade nemajú dostatok informácií o sebe a o tom čo sa deje vonku, aká je znáška, čo vedie k nedostatočnej stavebnej činnosti na nových plástoch na ukladanie medu. Môj kacírsky záver: neverte včelárom, ktorí hovoria záväzné pravdy o včelách, včely majú lepšie znalosti. Ja vás nechcem presviedčať o inom keď ste spokojní so svojim včelárstvom. Zabávajte sa a hrajte sa pri včelárení.

7 komentárov:

  1. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pridávanie komentárov funguje, vždy si treba vybrať profil ako chcete komentovať a vyžadujem overenie slovom.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Je zajímave ze v original Christovom ule je jenom 6 loucek i kdyz je vnitrek rozmerove shodny s Warre. Zajimalo by me jak potom vypada dilo v takovem nastavku. Jestli jsou plasty sirsi nebo si to vcely prizpusobi.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dá sa len predpokladať aké sú rozmery Christovho úľa. Pruský palec = 2,615 cm, palec veľkovojvodstva Darmstadt = 2,5 cm, Frankfurtský palec = 2,37 cm, Wurttemberger palec = 2,8649 mm. Z týchto hodnôt možno vypočítať výšku nadstavku medzi 10,7 a 12,9 cm. Myslím, že otázky týkajúce sa rozmerov pôdorysu Christovho úľa sú menej dôležité. Skutočná senzácia v Christovom pohľade na včelárenie a zber medu je niekde inde. Podstatné sú nízke nadstavky, rozoberanie úľa po častiach vertikálne. To bol polstoročie pred objavením mobilných rámikov prevratný krok vo včelárstve.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Pan Bencur odvadzate fantasticku pracu. Vas blog som objavil ked som potreboval vyprodukovat vlastnu slaninu. Aj ked som chlapec z dediny nikdy ma taketo veci nezaujimali. Dedo aj otec kedisy vcielky drzali ale ja som to vnimal ako nieco velmi pichlave, Dnes som styridsiatnik a priority sa menia. Mam vlastnu rodinu a zacinam citit ze ma to coraz viac taha ku vcelam. Lutujem ze saom viac nepozoroval a neodkukoval kym otec zil.... Kupil som zahradu pred nedavnom a dnes uz viem ze jedneho dna tam budu stat aspon styri ule.... Prajem Vam vsetko dobre. Ak by bolo mozne potesilo by mz viac "okolo" Christovho ula. Spozdravom a prianim vsetkeho dobreho Michal

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Na ľavej strane blogu mám množstvo odkazov na weby vo svete. Keď potiahnete stránku smerom dolu, tak nájdete odkaz s názvom Alpský úľ na farme Vladimír Chomič. Stačí naň kliknúť a je tam množstvo informácií o Christovom úli v dnešnom ponímaní.

    OdpovedaťOdstrániť