Keď v rodine prichádza krásny víkendový podvečer, ticho sa rozplýva v priestore, ale negniavi, skôr pohládza dušu, ktorá konečne po celotýždennej drine pookrieva a necháva sa omamovať, dobre nám padne šálka včelárskeho čaju. Ten si pripravíme tak, že do sitka v ohriatej čajovej kanvici nasypeme 4 lyžičky sypaného zeleného čaju a zalejeme 4 hrnčekmi horúcej prevarenej vody. Po troch minútach lúhovania sitko s čajom vyberieme, pridáme pol hrnčeka medu a jeden hrnček rumu. Dobre ho premiešame a podávame v porcelánových šálkach alebo v hrubostenných sklenených pohároch. Vychutnávanie čaju Aziati nazývajú Cestou založenou na princípe láskavosti a úcty ako vo vzťahu k druhým tak i k tomu skromnému lístočku zvláštnemu produktu zeme a ľudských rúk. Je to cesta, ktorá nás zavedie medzi arabské karavány a na paluby plachetníc. Cesta vedúca od botaniky k budhizmu a k hospodárstvu britských kolónií, od svätých k čínskym cisárom a ruským revolucionárom. Dovedie nás k hlbšiemu poznaniu histórie a chápaniu dejín celého ľudstva. A to nie je všetko. Je to dnešok aj zajtrajšok. Po prvých dúškoch tohoto osviežujúceho nápoja sa priblížime ku kultúre kľudu a mieru bájneho Východu, ktorá vie umne spájať minulosť s prítomnosťou, aby sme z nej čerpali pokoj a energiu na všednosti nášho sveta s kultúrou násilia a dravosti kresťanského Západu. Keď si k takejto pohode pustíme video s ezoterickou hudbou včielok, poznáme, že práve ten spokojný spev včiel napovedá našej duši, že je všetko v poriadku a to je presne to, čo potrebujeme dnes počuť.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára