nedeľa 13. septembra 2009

Môj zdvihák na úle

Zdvihák na úle je vynikajúca technická pomôcka na včelnici, ktorá umožňuje bez námahy včelára zdvihnúť niekoľko nadstavkový úľ a urobiť tak potrebnú operáciu v dolných poschodiach viac debničkovej úľovej zostavy bez vyrušovania včelstva.
Zdvihák som pozváral z joklového profilu 25 mm a zo starého zdviháka na Škoda MB.
 Obsluha je jednoduchá a z fotografie jasná.
 Detail uchytenia zdviháka.
 A môžeme vyčistiť alebo vymeniť dno. Tieto fotografie sú robené 10.júna o 6.oo hod ráno. Včielky ani netušia, že s ich úľom niekto manipuluje.
Zdvihák môžeme zasúvať v pohode zo zadnej aj z prednej strany úľa. Zdvihák sa dá použiť v ktoromkoľvek poschodí úľa. Spodné ramená zdviháka položíš na bočné lišty ktorého chceš nadstavku a dvíhaš nadstavok nad ním. Nadstavky musia byť vybavené bočnými madlami. Je pomerne ľahký, nevážil som ho, sú to 3 metre jokla 25 mm, takže odhadom je jeho hmotnosť okolo 8 kilov.

sobota 12. septembra 2009

Medové víno

Sú tomu už dve desaťročia čo mi priateľ Július Boďa zo Svitu dal recept na výrobu medového vína. Medové víno podľa tohoto receptu je vysokohodnotný nápoj a to pre svoje zložky, lebo med nevaríme a nevystavujeme ho vysokým teplotám nad 45 stupňov Celzia.
 
Medové víno, ako nápoj, nesmieme medom oklamať a na 100 litrov medového vína musíme dať najmenej 40 kg medu. Dávka na 100 litrov zákvasu medového vína je 40 až 50 kg medu, 70 litrov pramenistej prevarenej vody, 5 litrov odvaru z byliniek, aby vylepšili chuť medového vína. Odvar si pripravíme zo zmesi lipového kvetu, materinej dúšky, 1 dielu mäty piepornej, komonice lekárskej a trezalky. Ďalej 10 gramov kaliumpyrosulfit – pyrosiričitan draselný – K2S2O5 alebo natriumpyrosulfit – pyrosiričitan sódny – Na2S2O5, 20 balíčkov sufitových kvasiniek alebo tekuté ušľachtilé kvasinky, ktoré dostaneme kúpiť vo vinárskych závodoch alebo si ich môžeme objednať v drogérii, 20 balíčkov živnej soli pre kvasinky značky Vínka – stredný fosforečnan amonný – čistý, asi 35 gramov, a 60 gramov kyseliny vínnej – vínny kameň.
Pri výrobe medového vína si 3 až 4 dni pred prípravou hlavného kvasu rozmnožíme kvasinky podľa návodu, ktorý je priložený v každom balíčku. Med rozriedime vo vode, dobre rozmiešame, pridáme rozmnožené kvasinky a ostatné prísady, ktoré rozmiešame každú zvlášť asi v jednom litri medového roztoku, ešte raz dobre rozmiešame a nádobu uzavrieme kvasnou zátkou, ktorú sme naplnili koňakom. Nádoba nesmie byť celkom plná. Postavíme ju na teplejšie miesto, kde sa udržuje teplota okolo 20 až 25 stupňov Celzia. Tu prebehne búrlivé kvasenie, ktoré nesmie byť príliš rýchle a trvá asi 4 až 5 týždňov. Prvé tri dni je roztok zdanlivo v kľude, len sa zakaľuje. To sa kvasinky rýchlo množia. Potom nasleduje vlastná práca kvasiniek. Kvasinky, ktorých v roztoku množením značne pribudlo, premieňajú cukor v roztoku na etylalkohol, pričom sa uvoľňuje oxid uhličitý a uniká z nádoby v podobe bubliniek. Pri búrlivom kvasení pracujú kvasinky z počiatku veľmi rýchlo, ale po 14 dňoch sa kvasenie značne spomalí, väčšina opotrebovaných kvasiniek je na dne nádoby a tak roztok dokvasuje. Aby sa tohto dokvasujúceho procesu mohlo zúčastniť čo najviac kvasiniek, necháme nádobu ešte ďalších 14 dní v tejto miestnosti v kľude.
Po búrlivom prekvasení, čiže asi po 6 týždňoch, keď sa medové víno začína čistiť, stiahneme ho do druhej nádoby. Stáčame gumovou hadicou takým spôsobom, že pripevníme hadicu k tenkej tyčke z dreva tak, aby koniec hadice v demižóne bol nad usadeninou kvasiniek. Robíme tak preto, aby sa mŕtve kvasinky nedostali do novej nádoby. A súčasne kmitáme voľným koncom v druhej nádobe, aby sme sa zbavili čo najviac oxidu uhličitého. Nádobu, do ktorej pretáčame, naplníme úplne, aby nedošlo k zoctovateniu medového vína. Kvasnú nádobu môžeme doplniť prevarenou a ochladenou vodou, prípadne kvasom z inej nádoby. Priateľ Boďa uvádza, že pri naplnení druhej nádoby môžeme nechať voľný priestor jeden liter.
Na takto naplnenú nádobu dáme znova kvasnú zátku a prenesieme do suchej pivnice alebo miestnosti, kde je teplota okolo 10 stupňov Celzia. Tu kvasenie pokračuje pomalšie, nádobu ponecháme v kľude asi 3 mesiace a dbáme na to, aby v kvasnej zátke bol vždy koňak. Počas týchto mesiacov medové víno dokvasuje. Časť medového vína ubudne, preto je nutné občas nádobu doplniť rovnakým druhom medového vína alebo prevarenou a ochladenou vodou. Počas dokvasovania sa medové víno čistí a dozrieva. Medové víno je zrelé a schopné plniť do fliaš, ak sa trocha medového vína v otvorenej fľaši nezakalí. Pri prvom pretáčaní, po búrlivom kvasení, sme plnili nádobu zhora, aby sa medové víno prevetralo. Pri druhom stáčaní medového vína do fliaš sa dáva voľný koniec hadice na dno fľaše, aby sa čo najmenej medové víno dostalo do styku so vzduchom. Medové víno stáčame do tmavých fliaš, dobre vyumývaných teplou sódovou vodou a dobre povyplachovaných a usušených. Fľaše uzavierame vlhkým korkom a ukladáme ležato, aby medové víno zvlhčovalo korok. Cez suchý korok má totiž vzduch prístup k medovému vínu a môže dôjsť ku zmene chuti. Fľaše uložíme do suchej pivnice, v tme, s teplotou okolo 10 až 14 stupňov Celzia, aby korok nesplesnivel, namočíme hrdlo fľaše do zmesi 3 dielov parafínu a 1 dielu vosku.
 Medové víno má buket po mede aký sme použili. Keď chceme mať víno inej chuti nemusíme pridať odvar z byliniek, ale hneď po naplnení prvej nádoby, pridáme v plátenom vrecku rôzne aromatické korenie, ako hrebíčky, zázvor, škoricu, chmeľ, hrozienka a podobne.
Takýmto postupom si môžeme vyrobiť medové víno aj v menšom množstve, napríklad 10 litrov, – skvasením ovocných štiav – muštu a medu, čím získame vynikajúci liečivý nápoj. Ak pridáme na 10 litrov medového kvasu 3 litre ríbezľovej šťavy, získame nápoj, ktorý nám účinne pomôže zbaviť sa jarnej únavy. Podobný účinok bude mať medové víno, ak do kvasu pridáme 3 kg umytých, na oboch koncoch poodrezávaných a nerozmiaganých šípok. Takéto medové šípkové víno je účinným pomocníkom pri chrípkovom ochorení, infekčnom ochorení dýchacích ciest, krvácaní z ďasien, zápale obličiek a močového mechúra. Medové bazové víno, ktoré získame pridaním 3,5 litra bazovej šťavy, lieči zachrípnutie, pomáha pri odkašlaní, je účinné ako preháňadlo, možno ho použiť na potenie a pri odtučňovaní. Ak použijeme ako prísadu do zákvasu 3,5 kg umytých trniek, ktoré zbavíme stopiek, rozmiagame, sparíme 1 a 3 litrom vriacej vody a ochladíme, získame medové trnkové víno, ktoré upravuje tráviace ťažkosti a pomáha odstrániť nadúvanie.
Nezabúdajme pri úvahách o užití medu aj na takýto nápoj – medové víno, ktoré už v staroveku ľudia pri rôznych slávnostiach popíjali.

streda 9. septembra 2009

Od duplovaného béčka k alpskému úľu Warré

Keď medzi včelármi spomeniem technológiu včelárenia s trámikmi v úľovej zostave Warré, mnohí ma považujú za čudáka, ktorý nevie čo chce a začnú sa mi posmievať s poznámkou, že sa vraciam do čias Márie Terézie. Konzervatívne myslenie o nemennosti všeobecne uznávaných zásad premiestňovania rámikov a prehadzovania nadstavkov v pracných moderných úľoch s priemyselnou ťažbou medu ich drží v presvedčení, že Warré úľ je určený pre zábavu hobbistom a nie pre včelárske farmy.
 
Viacnadstavkový Warré úľ Rožé Delona je tým čudom, o ktorý sa majú zaujímať včelári dneška pri pohľade do budúcnosti, pretože má jednoduchú obsluhu, pre včelstvo vytvára stabilnú klímu a predovšetkým je vhodný pre včelárske farmy s ekologickou výrobou včelích produktov. Táto úľová zostava spravidla vystačí so šiestimi nadstavkami a jeden včelár v pohode zvládne obhospodarovať aj šesťsto rodín. V úli sa na jar včelstvo rýchlo rozvíja a na zimu mu stačí 12 kg zásob. Úľový priestor vytvára včelstvu podmienky na rozvoj, ktoré sa približujú k ich prirodzenému spôsobu života.
  
Alpský úľ Warré je multikombinovaný typ, ale na rozdiel od tradičných vzorov má len jedno vetranie cez letáč a zasieťované varroa dno. Čerstvý vzduch obohatený kyslíkom je dolu včelím hniezdom zohrievaný a popri stenách úľa stúpa smerom nahor. Ako výsledok dýchania včiel, je vzduch nasýtený oxidom uhličitým. Oxid uhličitý vzduch ochladzuje, klesá smerom dolu a cez letáč i zasieťované dno odchádza z úľa von. Táto cirkulácia vzduchu v úli sa neustále opakuje.
 
Varroa dno slúži na čítanie z podložky v ktoromkoľvek období. Je vysoké 70 mm, dosky sú hrubé 20 mm, letáč je pevný, prevažná časť je zasieťovaná včelotesným pletivom. Drevené časti sú ošetrené ľanovým olejom. Na jar doporučujem dno vymeniť a očistiť. Je flexibilné aj disponibilné.
Stropové kŕmidlo hrá úlohu vzduchového vankúša a bráni kondenzácii zvlhčovaného vzduchu. Strecha  má hrúbku 30 mm a poskytuje ochranu pred prehrievaním a premŕzaním stropu.
 
Vnútorný rozmer debničiek je 300×300×210 mm. Moje trámiky majú rozmer 10×24×308 mm. Medzera medzi trámikmi je 12 mm. Hrúbka steny je 20 mm. V zadnej časti sú nadstavky vybavené pozorovacím okienkom. V prednej a zadnej stene je vyfrézovaná rímsa široká 5 mm a vysoká 12 mm, ktorá slúži na zavesenie trámikov.

V období letného slnovratu je vysoký viac ako 1,5 m a pretože nemá materskú mriežku, poskytuje matke dostatočný priestor na kladenie vajíčok v súlade so silou včelej rodiny. Približuje včelám ideálne prírodné podmienky pre ich životné činnosti. Poskytuje včelstvu bezpečie počas zimovania, intenzívny jarný rozvoj a vysokú produktivitu v čase znášky.
 
Včelstvá zimujeme v dvoch nadstavkoch. Na začiatku včelárskej sezóny, keď rozkvitne vŕba rakyta, podstavíme pod tieto dva nadstavky tretí. Robíme to s cieľom vytvoriť priaznivejšie tepelné podmienky pre hniezdo včelstva, zároveň umožníme včelám stavať nové dielo a matke rozšírime priestor na kladenie vajíčok. Ak je znáška, včely ho vystavajú v priebehu týždňa.
Keď rozkvitne čerešňa a začne stabilnejšia znáška, podložíme pod najvrchnejšiu debničku štvrtý nadstavok. Keď v ňom včely postavia dielo, čo môžeme sledovať cez okienko v zadnej časti každého nadstavku, podstavíme piatu debničku opäť pod najvrchnejší nadstavok, t.j. ako štvrtú od spodu. Po odkvitnutí jabloní a pri nastupujúcej znáške z repky, prípadne z maliny, by mali byť všetky nové nadstavky vystavané panenským dielom a to je čas na podstavenie šiesteho nadstavku, ktorý vkladáme medzi tretiu a štvrtú debničku. Keď vidíme, že je tento šiesty nadstavok plnený medom, tak môžeme robiť medobranie. Počet nadstavkov je však závislý od sily včelstva a znáškových podmienok. Pri podkladaní ktoréhokoľvek nadstavku treba vždy do jeho stredu vložiť aspoň jeden plást so zásobami, prípadne jeden plást s plodom a dvoma krycími plástmi, aby sme zabezpečili premostenie medzi ostatnými nadstavkami a posúrili včely k rýchlemu obsadeniu prázdnej debničky.
 
Pri medobraní je najosvedčenejšou praktickou pomôckou vyfúkanie včiel z medníka k čomu nám poslúži zasieťovaný rám, ktorý plní funkciu plynulého prechodu vyfúkaných včiel z medníka do nadstavku pod ním. Viac informácií nájdete tu : http://picasaweb.google.com/milan.bencur/DobreNapady#5380479046216679346 .
 
V mojom trámiku Warré je vyfrézovaná drážka na upevnenie pásika medzistienky a je vybavený dvoma medzerníkmi. Pásik medzistienky odkrojím nožom, v šírke 1 cm, podľa jednoduchej šablóny. Odrezaný pásik medzistienky zasuniem do drážky v trámiku. Pásik medzistienky pájkovačkou zatavím do drážky trámika na viacerých miestach. Skompletovaný trámik uložím do pripraveného nadstavku Warré. Výsledok bezchybnej inžinierskej práce včielok pri stavbe panenského diela môžem sledovať cez okienko v nadstavku.
 
Zdvihák som pozváral z joklového profilu 25 mm a zo starého zdviháka na Škoda embé. Obsluha je jednoduchá a z fotografie jasná. Včielky ani netušia, že s ich úľom niekto manipuluje. Zdvihák môžeme zasúvať v pohode zo zadnej aj z prednej strany úľa.
Alpský úľ Warré je kompatibilný a môžeme ho prispôsobovať akejkoľvek sile včelstva. Usporiadanie zmeny jednotlivých nadstavkov je spoločné pre všetky zostavy tohto úľového systému. Ak dodrží včelár tento postup, dosiahne, že včely budú ukladať med v horných poschodiach a v dolných poschodiach sa budú venovať plodovaniu. Po poslednom medobraní musia včelstvá zostať v troch nadstavkoch, aby bol zabezpečený priestor na uloženie zimných zásob a dostatok buniek na odchovanie zimných včiel.
V neskorej jeseni, niekedy v októbri, budú mať včelstvá vytvorené miesto pre zimný chumáč pod vencami medových zásob, čiže sa budú zdržiavať v hornej časti úľa. V tomto období môžeme odstrániť najspodnejší nadstavok. Včely budú zimovať v zostávajúcich dvoch debničkách na zasieťovanom dne.
 
Ak niekoho moje informácie zaujali, ďakujem vám za pozornosť pri čítaní. Ak som niekoho inšpiroval na postavenie ekologického alpského úľa Warré, budem sa spoločne s ním tešiť z dobrých výsledkov práce pri biovčelárení.