piatok 2. decembra 2016

Peľové zrnká v mede

Pri mojom prírodnom včelárení už jeden a pol desaťročia robím medobranie rozdrvením plástov a precedením medu. Tak to robili naši predchodcovia pri včelárení v klátoch. Touto technikou sa do medu dostane vela  peľu, ktorý je zakonzervovaný v bunkách pod medom. Stalo sa mi, že po otvorení pohára s medom za niekoľko sekúnd, možno za minútu, vystúpil smerom nahor klobúčik v tvare zmrzliny na kornútku. To sú tie popukané peľové zrná. Takto "zapracovaný" peľ do medu je pre ľudský organizmus ľahko stráviteľný. Kto by chcel konzumovať samotné peľové zrnká na čajovej lyžičke, "nepopukané", náš organizmus nestrávi.
Mňa učili, že po vymetaní medu treba v kanvách uskladnený med nechať aspoň štyri dni stáť. Za ten čas sa vyčíri. Peľové zrnká, úlomky propolisu a vosku, za ten čas vyplávajú na hladinu a túto penu treba polievkovou lyžicou pozbierať. Až potom je možné plniť med do pohárov. Biela pena na hladine vyčíreného medu je najhodnotnejšia časť z medu. Včelárova smotana.
Našiel som fotografiu toho môjho precedeného medu s množstvom peľu z rozlámaného prírodného diela. Zdalo by sa, že ten med kvasí. Nie je to tak. Medu nič nechýba, je tuhý, skryštalizovaný, chutný. A tá vrstva napučaného peľu, to je pochúťka. Stretol som sa s tým iba raz. V decembri 2013, a iba v jednom pohári. Je možné, že to bola posledná dávka medu s väčším množstvom vyplávaného peľu na hladinu v plniacej nádobe pri plnení do pohárov.





Jarný med z vŕb a ovocných stromov obsahuje veľa peľu. Nikdy nestuhne na kameň, ale má štruktúru pastovaného medu. Krémovému medu zákazníci väčšinou nedôverujú. Má bielu farbu a konzistenciu ako skutočné maslo. Je to však med rovnakej kvality ako ktorýkoľvek iný tekutý med. V zahraničí sa predáva 300 g krémového medu za 6,- dolárov. Tento kašovitý a doma pastovaný med má mnoho praktických výhod pre včelára aj zákazníka. Predáva sa v plastových obaloch ako ktorékoľvek rastlinné maslo. Krémový med nikdy nestvrdne. Vždy je pohodlne rozotierateľný a deťom nikdy na krajci chleba netečie. Je to 100% čistý med. Krémový med stačí jemne zahriať a bude opäť tekutý.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára