piatok 17. júla 2015

Znáška skončila

U mňa znáška skončila. Včely už začínajú sliediť. Včera som urobil posledné medobranie z Warre. Tretie. Výborná sezóna. Warrečko opäť nesklamalo. Konieckoncov ako každý rok. 60 kg medu z úľa Warre za sezónu je skutočne vynikajúci výsledok. 12 kg z ovocných stromov, 12 kg z maliny a 36 kg z medovice. 
Včelárska sezóna ubehla naozaj rýchlo. Za dva týždne tu máme 1.augusta a vtedy nám začína ďalší včelársky rok. Tak všetkým vám a vašim včielkam prajem veľa úspechov v novom včelárskom roku.








Pohodové fčelárenie v sezóne 2016




3 komentáre:

  1. Lipa a biela ďatelina už u Vás skončili? U mňa práve začali, no ja som vyššie. 60 kg na včelstvo, klobúk dole. Ja som zatiaľ na 22 kg.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Samozrejme, že znáška z bielej ďatelinky bude pokračovať. Ale to je znáška len podnecovacia. Tá potrvá až do septembra, Čo donesú, to hneď spotrebujú na kŕmenie plodu. Momentálne je vo včelstvách veľmi veľa zaviečkovaného a vychádzajúceho plodu. Šesť až desať rámikov. Samá mladuška. V nasledujúcich dvoch týždňoch doplním zimné zásoby. Využijem na spracovanie ešte staré včely, ktoré vo včelstvách zostali. Medovica ich dosť zodrala. A pod medovicové vence sa musia dostať zásoby z cukru. Tie dokážu včely v zime odoberať aj s tým minimálnym množstvom vyzrážanej vodyv úli. Medovicové zásoby na jar včely spotrebujú bez problémov. Vtedy majú už vody dostatok.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Musím upozorniť, že tento článok je o úli Warre. V Jednotnom úli, tie som vytáčal bezvládnemu susedovi, a v Béčku, tam som zas pomáhal s vytáčaním kolegovi, tak v nich včely doniesli 21 a 25 kg medu. V mojich JU mám túto sezónu tri roje a tri odložence zo začiatku mája. Dokonca aj tie doniesli zhodne po 15 kg medu.

    OdpovedaťOdstrániť