O mne

Moja fotka

Poslaním môjho blogu je oboznámiť návštevníkov s jedným z najpozoruhodnejších úľov francúzskeho včelára Roger Delona, ktorý poznáme ako Alpský úľ. Včeláriť v tomto úli je v skutočnosti novostarý spôsob včelárenia. Je to včelia retrofarma používajúca metódu ošetrovania včelstiev s jednoduchou technológiou trámikového úľového systému. S touto technológiou potrebujete menej času a je oveľa modernejšia ako pri iných známych formách včelárenia. Pre mňa sa úľový systém s prirodzenou stavbou včelieho diela stal meradlom radosti zo včelárenia bez potu, ktorý som vydal pri ošetrovaní včelstiev všeobecne uznávaným spôsobom. Väčšina včelárov s desiatkami včelstiev najčastejšie myslí na prostriedky získané zo včiel. Ekonomika včelárenia bez dotácií, s vylisovaným medom pre seba a známych, je veľmi zaujímavá. A ja sa na prírodné včelárenie pozerám ako na relax ducha a včelnica sa stala pre mňa chrámom pre oddych. Užite si so mnou moje poznanie, keď som sa učil a rástol ako prírodný včelár. 

piatok, 19. júna 2015

Zmetenec a "neskorý" chov matiek

Francúz Marc Gatineau choval matky tak, že do stredu nadstavka umiestnil tri plásty ručne naplnené peľom. Medzi týmito plástami s peľom urobil zebrované dve uličky, aby tam vošli dva rámiky so sériami materských misiek. Do nadstavka striasol mladé včely z dvoch plodísk, aby bol štartovací úľ husto obsadený mladuškami. Odchoval kvalitné matky a úspech mal údajne vždy zaručený.
Tu je názorná ukážka ako sa robí zmetenec, napríklad počas medobrania. Tvorbu zmetenca je možné spojiť zároveň s "neskorým" chovom matiek. Je to postup krok za krokom v úľovej zostave Warre. A nie iba vo Warre, ale v ktoromkoľvek inom úli. Dá sa to povedať aj obrátene, že je to moderný spôsob chovu matiek v štartéri v jednom nadstavku Warre spojený s tvorbou zmetenca.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára