pondelok 23. augusta 2010

Zrušenie kŕmidiel.


Dnes ráno som zrušil na úľoch kŕmidlá. Včelstvá mám už zakŕmené na zimu, takže ich až do jari nebudem potrebovať. Kŕmidlá mám len jednoduché. Je to len sololitová doska o veľkosti pôdorysu úľa. Je v nej vyfrézovaný otvor s priemerom asi 8 cm. Na otvor položím drevený nadstavec vysoký 4 cm s otvorom veľkým 11 cm, do ktorého zapadne pohár so sirupom tak, aby nepučil včely.
Vodu alebo sirup odoberajú včely cez presakovacie viečko. Množstvo odobraného sirupu môžem kontrolovať cez okienko v zadnej stene prázdneho medníka, ktorým je pohár prikrytý. Kŕmidlo, ktoré je zároveň aj napájadlom, využívam celú sezónu, od prvého jarného preletu až po zakŕmenie včelstiev.
Takéto jednoduché riešenie mi vyhovuje, tepelné straty sú minimálne aj v skorej jari, včelstvá nevyrušujem, nemusím otvárať úľ pri manipulácii, kontrola je spoľahlivá, riešenie je bezpečné aj proti prípadnej rabovke. Rám kŕmidla je zvýšený z priestorových dôvodov, aby sa pohár zmestil do 210 mm vysokého medníka. V kombinácii s medzidnom ho využívam aj na kŕmenie rojov, zmetencov a odložencov priamo na materskom úli. Môžem ho tiež v zimnom období použiť ako deka box na pohlcovanie vodných pár nad zimujúcim včelstvom. Medzidno používam na zimu ako jedinú uteplivku stropu úľa. Vzduchový vankúš v streche úľa tiež bráni premŕzaniu povaly v zime a jej prehrievaniu v lete. Vyfrézovaný letáčový otvor v medzidne otočím na zimu smerom dolu, k plodisku, aby vlhký vzduch unikal z úľa von ako pri starodávnych úľoch s horným letáčom.
Tri vrchné nadstavky sú s vystavaným dielom, tam budú včely zimovať, najspodnejší, štvrtý nadstavok na dne, je prázdny. Z povaly celoročne zoškrabujem propolis s voskom, ktorý použijem na domácu výrobu propolisovej tinktúry. Pravidelná údržba trávnika okolo živej dekorácie v záhrade je tiež dôležitá. O tom všetkom hovorí video.
Zrušenie kŕmidiel from Milan Bencúr on Vimeo.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára