utorok 4. augusta 2015

Včely už začali sliediť

1.augusta začal nový včelársky rok. Znáška skončila a včely začali sliediť. Hoblujú na letáči zoradené v rade ako vojaci, strážia a napádajú všetko čo sa hýbe, len nezabudnúť niekde kvapku medu alebo sirupu lebo včelia vojna je okamžite na svete. Stále chovajú aj trúdí plod, ale zároveň pozorujem, že na letáčoch sa robotnice už nosia na trúdoch. Moje divovčielky v JU-čechoslovákoch už mám zakŕmené a prirodzená stavba plná zásob dobre vyzerá. 
Podávanie zásob včelám cez dno úľa je v každej ročnej dobe pre včelstvo nebezpečné. Hrozí rabovanie včelstva cudzími včelami a taká včelia vojna môže skončiť aj zlikvidovaním kŕmeného včelstva. Istota bezpečného podávania zásob je prostredníctvom niektorého povalového kŕmidla cez prázdny medníkový nadstavok. Ten sa dá včelotesne uzavrieť a prístup k nádobe so sirupom majú len domáce včely.
V sezóne 2015 som venoval pozornosť 35. včelstvám v úľoch B, JU, Warre a Christ. Dnes som sa bol včielkam poďakovať za ich skvelý výkon počas znášky. Zakŕmené už sú a dúfam, že v budúcej sezóne budeme tiež dobre spolu vychádzať.


















1 komentár: