streda 12. augusta 2015

Nám prázdniny končia a včelám začínajú

Keď vidím v auguste lastovičky ako sa zhromažďujú na drôtoch elektrického vedenia a pripravujú sa na odlet do teplých krajín, vždy si spomeniem, že prázdniny sa blížia ku koncu a deťom za pár dní začne nový školský rok.


Moje včely už majú zimné zásoby doplnené a pripravujú si v úli hniezdo na prežitie zimy. Z prírody ešte nosia nektár, ktorého je v kvetoch pre ich dennú spotrebu tak akurát, a aj peľ, ktorý im v dostatku poskytnú neskoro kvitnúce rastliny vo vrcholiacom lete. Práca v sezóne pre včely skončila a začínajú im prázdniny, ktoré skončia niekedy na Mateja vo februári budúceho roka.


Po medobraní si včelár rozširuje obzor svojho poznania účasťou na rôznych včelárskych podujatiach. Ja som bol pred pár dňami na Spiši. S rodinou sme navštívili Spišský hrad a Levoču. Cestou domov sme sa zastavili v obci Klčov a pozreli sme si Múzeum medu, ktoré tam obec postavila s pomocou fondov z EÚ.








Oravské múzeum zas zorganizovalo pekné včelárske popoludnie v priestoroch múzea Lesnej úvraťovej železnice v Oravskej Lesnej. Vo výške 810 m nad morom med skutočne každému chutil.






















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára