streda 9. septembra 2009

Od duplovaného béčka k alpskému úľu Warré

Keď medzi včelármi spomeniem technológiu včelárenia s trámikmi v úľovej zostave Warré, mnohí ma považujú za čudáka, ktorý nevie čo chce a začnú sa mi posmievať s poznámkou, že sa vraciam do čias Márie Terézie. Konzervatívne myslenie o nemennosti všeobecne uznávaných zásad premiestňovania rámikov a prehadzovania nadstavkov v pracných moderných úľoch s priemyselnou ťažbou medu ich drží v presvedčení, že Warré úľ je určený pre zábavu hobbistom a nie pre včelárske farmy.
 
Viacnadstavkový Warré úľ Rožé Delona je tým čudom, o ktorý sa majú zaujímať včelári dneška pri pohľade do budúcnosti, pretože má jednoduchú obsluhu, pre včelstvo vytvára stabilnú klímu a predovšetkým je vhodný pre včelárske farmy s ekologickou výrobou včelích produktov. Táto úľová zostava spravidla vystačí so šiestimi nadstavkami a jeden včelár v pohode zvládne obhospodarovať aj šesťsto rodín. V úli sa na jar včelstvo rýchlo rozvíja a na zimu mu stačí 12 kg zásob. Úľový priestor vytvára včelstvu podmienky na rozvoj, ktoré sa približujú k ich prirodzenému spôsobu života.
  
Alpský úľ Warré je multikombinovaný typ, ale na rozdiel od tradičných vzorov má len jedno vetranie cez letáč a zasieťované varroa dno. Čerstvý vzduch obohatený kyslíkom je dolu včelím hniezdom zohrievaný a popri stenách úľa stúpa smerom nahor. Ako výsledok dýchania včiel, je vzduch nasýtený oxidom uhličitým. Oxid uhličitý vzduch ochladzuje, klesá smerom dolu a cez letáč i zasieťované dno odchádza z úľa von. Táto cirkulácia vzduchu v úli sa neustále opakuje.
 
Varroa dno slúži na čítanie z podložky v ktoromkoľvek období. Je vysoké 70 mm, dosky sú hrubé 20 mm, letáč je pevný, prevažná časť je zasieťovaná včelotesným pletivom. Drevené časti sú ošetrené ľanovým olejom. Na jar doporučujem dno vymeniť a očistiť. Je flexibilné aj disponibilné.
Stropové kŕmidlo hrá úlohu vzduchového vankúša a bráni kondenzácii zvlhčovaného vzduchu. Strecha  má hrúbku 30 mm a poskytuje ochranu pred prehrievaním a premŕzaním stropu.
 
Vnútorný rozmer debničiek je 300×300×210 mm. Moje trámiky majú rozmer 10×24×308 mm. Medzera medzi trámikmi je 12 mm. Hrúbka steny je 20 mm. V zadnej časti sú nadstavky vybavené pozorovacím okienkom. V prednej a zadnej stene je vyfrézovaná rímsa široká 5 mm a vysoká 12 mm, ktorá slúži na zavesenie trámikov.

V období letného slnovratu je vysoký viac ako 1,5 m a pretože nemá materskú mriežku, poskytuje matke dostatočný priestor na kladenie vajíčok v súlade so silou včelej rodiny. Približuje včelám ideálne prírodné podmienky pre ich životné činnosti. Poskytuje včelstvu bezpečie počas zimovania, intenzívny jarný rozvoj a vysokú produktivitu v čase znášky.
 
Včelstvá zimujeme v dvoch nadstavkoch. Na začiatku včelárskej sezóny, keď rozkvitne vŕba rakyta, podstavíme pod tieto dva nadstavky tretí. Robíme to s cieľom vytvoriť priaznivejšie tepelné podmienky pre hniezdo včelstva, zároveň umožníme včelám stavať nové dielo a matke rozšírime priestor na kladenie vajíčok. Ak je znáška, včely ho vystavajú v priebehu týždňa.
Keď rozkvitne čerešňa a začne stabilnejšia znáška, podložíme pod najvrchnejšiu debničku štvrtý nadstavok. Keď v ňom včely postavia dielo, čo môžeme sledovať cez okienko v zadnej časti každého nadstavku, podstavíme piatu debničku opäť pod najvrchnejší nadstavok, t.j. ako štvrtú od spodu. Po odkvitnutí jabloní a pri nastupujúcej znáške z repky, prípadne z maliny, by mali byť všetky nové nadstavky vystavané panenským dielom a to je čas na podstavenie šiesteho nadstavku, ktorý vkladáme medzi tretiu a štvrtú debničku. Keď vidíme, že je tento šiesty nadstavok plnený medom, tak môžeme robiť medobranie. Počet nadstavkov je však závislý od sily včelstva a znáškových podmienok. Pri podkladaní ktoréhokoľvek nadstavku treba vždy do jeho stredu vložiť aspoň jeden plást so zásobami, prípadne jeden plást s plodom a dvoma krycími plástmi, aby sme zabezpečili premostenie medzi ostatnými nadstavkami a posúrili včely k rýchlemu obsadeniu prázdnej debničky.
 
Pri medobraní je najosvedčenejšou praktickou pomôckou vyfúkanie včiel z medníka k čomu nám poslúži zasieťovaný rám, ktorý plní funkciu plynulého prechodu vyfúkaných včiel z medníka do nadstavku pod ním. Viac informácií nájdete tu : http://picasaweb.google.com/milan.bencur/DobreNapady#5380479046216679346 .
 
V mojom trámiku Warré je vyfrézovaná drážka na upevnenie pásika medzistienky a je vybavený dvoma medzerníkmi. Pásik medzistienky odkrojím nožom, v šírke 1 cm, podľa jednoduchej šablóny. Odrezaný pásik medzistienky zasuniem do drážky v trámiku. Pásik medzistienky pájkovačkou zatavím do drážky trámika na viacerých miestach. Skompletovaný trámik uložím do pripraveného nadstavku Warré. Výsledok bezchybnej inžinierskej práce včielok pri stavbe panenského diela môžem sledovať cez okienko v nadstavku.
 
Zdvihák som pozváral z joklového profilu 25 mm a zo starého zdviháka na Škoda embé. Obsluha je jednoduchá a z fotografie jasná. Včielky ani netušia, že s ich úľom niekto manipuluje. Zdvihák môžeme zasúvať v pohode zo zadnej aj z prednej strany úľa.
Alpský úľ Warré je kompatibilný a môžeme ho prispôsobovať akejkoľvek sile včelstva. Usporiadanie zmeny jednotlivých nadstavkov je spoločné pre všetky zostavy tohto úľového systému. Ak dodrží včelár tento postup, dosiahne, že včely budú ukladať med v horných poschodiach a v dolných poschodiach sa budú venovať plodovaniu. Po poslednom medobraní musia včelstvá zostať v troch nadstavkoch, aby bol zabezpečený priestor na uloženie zimných zásob a dostatok buniek na odchovanie zimných včiel.
V neskorej jeseni, niekedy v októbri, budú mať včelstvá vytvorené miesto pre zimný chumáč pod vencami medových zásob, čiže sa budú zdržiavať v hornej časti úľa. V tomto období môžeme odstrániť najspodnejší nadstavok. Včely budú zimovať v zostávajúcich dvoch debničkách na zasieťovanom dne.
 
Ak niekoho moje informácie zaujali, ďakujem vám za pozornosť pri čítaní. Ak som niekoho inšpiroval na postavenie ekologického alpského úľa Warré, budem sa spoločne s ním tešiť z dobrých výsledkov práce pri biovčelárení.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára