pondelok 14. septembra 2009

Medobranie s cedákom

Je to super. Ak používate horizontálnu technológiu TBH alebo vertikálnu Warré, nepotrebujete pretechnizované vozíky na odviečkovanie plástov, temperovanú miestnosť na vytáčanie medu, ani drahý nerezový medomet. Postačia vám dve plastové vedrá s vrchnákom a elastické nylonové pančucháče.
Neexistuje jemnejší produkt ako čerstvý plástový med, ktorý neprešiel mechanickým spracovaním. Kto obľubuje plástový med môže si ho skladovať v menšom kýbliku v chladničke počas celej zimy. Pri medobraní s cedákom postupujeme klasicky. Včely z plásta ometieme alebo vyfúkame z medníka. Medový plást z trámika odlomíme a položíme do pripravenej nádoby. Pri vertikálne položených debničkách môžeme vyrezať odvčelený medník naraz. Nádobu s medovými plástmi prikryjeme a trámiky vrátime do úľa alebo s nadstavkom pod hniezdo včelstva.
 Na oddelenie medu od vosku potrebujete cedák. Zhotoviť si takýto filter je tá najjednoduchšia vec na svete. Potrebujete dve vedierka s vrchnákom a nylonové elastické pančucháče. Do dna jedného vedra navŕtate niekoľko menších otvorov, ktoré slúžia na odtekanie medu. Do vrchnáka druhého vedra urobte veľký otvor.
Na spodné vedro nasaďte pokrievku s veľkým otvorom. Druhé vedro s malými otvormi na dne postavte na vrchol spodného vedra. Ak ste nylonové pančucháče neupevnili pod pokrievku s veľkým otvorom na spodnom vedre, môžete ich upevniť na vrchol horného vedra a urobiť tak tašku na rozdrobené medové súše. Horné vedro prikryte vrchnákom v strede ktorého je navŕtaný otvor s priemerom najviac 3 mm. To je všetko. Postavili ste si cedák.
Plastovú nádobu, ktorú sme naplnili pozbieranými plástmi s medom, uzavrieme a po dovezení domov ponecháme chvíľu na slnku. Jej obsah sa zohreje oveľa lepšie ako vo vykúrenej miestnosti. Keď sú plásty s medom v nádobe primerane zohriate, podrvíme ich pučiakom priam na kašu. Takto podrvenú zmes medu a vosku prelejeme do nylonového vaku v hornom vedre cedáka. Cedák uzavrieme pokrievkou a med necháme cez noc odtiecť samospádom do spodného vedra. Vosk v nylonovom vaku necháme v hornom vedre dovtedy, kým sa odtok medu nezastaví.
Horné vedro cedáka môžeme plniť rozdrvenými plástmi s medom až po okraj. Z takto naplneného horného vedra zaplníme spodné vedro asi do troch štvrtín čistým medom. Takto zhotovený a uzavretý cedák je včelotesný. Med môžeme nechať odtekať aj na dvore. Na slnku alebo v polotieni dokážeme v cedáku udržať teplotu asi 30 stupňov Celzia a med odtečie za niekoľko dní. Tento postup funguje najlepšie počas letných teplých dní. Bez problémov zvládnete medobranie z repky olejky aj medovicu. Taká práca nás nič nestojí.
 Odtečený med v spodnom vedre cedáka sa počas tohto procesu zároveň aj čistí. Keď po niekoľkých dňoch odstránime horné vedro s voskom, stačí z hladiny medu stiahnuť penu a med plniť do pohárov. Stiahnutú penu tiež dajte do pohárov. Je to priam pochúťka. Chutí ako plástový med bez vosku.
Medobranie s pomocou cedáka je skutočne jednoduché. Žiadny veľký neporiadok. Žiadne veľké čistenie. Vedrá stačí položiť jedno do druhého, naplniť vodou, na druhý deň opláchnuť hadicou a máte hotovo. Maximálna hygiena bez bielej a drahej medárne.

Nylonový vak s voskom preperiete vo vode a sirup použijete na kŕmenie včiel. Vosk vytopíte v slnečnom rozpúšťači alebo v paráku. Solárne taviace zariadenie na vosk je najosvedčenejším príslušenstvom, s ktorým môžete bezpečne zaobchádzať pri práci okolo úľov s hornou lištou – trámikmi. Nemáte na včelnici a v sklade neporiadok, je účinné a bezpečné, vyžaduje minimálnu pozornosť a čas a vosk zo slnečného rozpúšťača je prirodzene zafarbený.

S touto technológiou sa môžete stať mini-komerčným včelárom. Komerční včelári s niekoľkými stovkami včelstiev zbierajú úrodu medu v tonách. Majú vo výbave svojho včelárstva viacnásobne veľké extraktory, špirály, čerpadlá, výmenníky tepla, nádrže, odviečkovače, prosto náradie používané v tomto procese. Ja som sa vždy považoval za hobby včelára a myslel som si, že aj pri ošetrovaní 50 alebo 80 včelstiev potrebujem to najmodernejšie technické vybavenie v podobe odviečkovačov, 18-rámikových nerezových medometov s automatom, množstvo kanví z antikoru na med, atď. To je omyl. Počas svojej včelárskej praxe som strávil veľa času a vynaložil veľa energie pri spravovaní veľkého neporiadku nepotrebných technických vecí. Predal som všetky moje technické pomôcky na ťažbu medu a preorientoval som sa na jednoduchý a rýchly zber úrody medu. Táto metóda asi nie je vhodná pre včelárstvo, ktoré musí za deň spracovať tisícky kilogramov medu. Ale v mojom prípade funguje skvele, keď ho ťažím niekoľko stoviek kilov.
Každý zamestnaný včelár, ktorý sa včelárstvu venuje popri svojej práci, hľadá tú najjednoduchšiu obsluhu svojich včelstiev. Úrodu potrebuje zobrať vtedy keď má on čas a nie raz v sezóne keď je koniec znášky. Jednoduchšie je pre víkendového včelára zbierať úrodu viackrát. Ležan TBH a aj malý medník Warré takýto postup umožňujú, pretože ich včely rýchlo zaplnia a je možné pridávať trámiky aj prázdne nadstavky. Včelárenie v úľoch s trámikmi sa stáva jednoduchým. S touto technológiou potrebujete menej času a je oveľa jednoduchšia ako pri iných známych formách včelárenia. Pre mňa sa úľový systém Warré stal meradlom radosti zo včelárenia bez potu, ktorý som vydal pri ošetrovaní včelstiev klasickým a všeobecne uznávaným spôsobom. Aj keď väčšina včelárov najčastejšie myslí na prostriedky získané zo včiel, ja sa na včelárenie pozerám ako na rekreačné zariadenie. Včelnica je chrámom pre oddych a nie prostriedkom na dojenie kapitálu. 

2 komentáre:

  1. Dobrý deň p.Bencúr, ak v plastoch s medom nájdete aj plod, tak ho vyrezávate alebo takýto plast vrátite včelám? Varga Martin

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Med z plástov s plodom sa nikdy neberie.

    OdpovedaťOdstrániť