nedeľa 7. októbra 2012

Šanca pre včely na výstave v Ostrave



Včera som bol s priateľom, Ing. Damiánom Jelšovkom, na výstave včelárov a záhradkárov v Ostrave. Pred vchodom do pavilónu na výstavisku Černá louka nás výtal detský kolotoč a o pár krokov ďalej zas niekoľko stánkov ponúkajúcich polystyrénové úle a slamené koše zároveň. Pravdepodobne, takto symbolicky, chceli predajcovia vyprovokovať návštevníkov výstavy, aby sa každý z nás, včelárov, zamyslel nad svojimi možnosťami včeláriť v súlade s prírodou v ktorejkoľvek úľovej zostave.


Výstavy som sa zúčastnil na pozvanie jedného z organizátorov tohto úžasného podujatia moravsko-sliezskych včelárov, Václava Scískalu, ktorý ma oslovil mailom: "... s kolegy organizujeme v rámci výstavy Život na zahradě (5.-7.10.2012) v sobotu 6.10.2012 setkání Klubu Alternativních včelařů s přednáškami odborníků a vyspělých včelařů a mým úkolem je pozvat osobnosti, které by v rámci přednášek vystoupili se svými zkušenostmi a myšlenkami na podporu této formy včelaření. Náš Klub „Šance pro včelu“ je novým subjektem pod patronací ČSV o.s. a chceme vzbudit zájem o alternativní chov včel." Také pozvanie som nemohol odmietnuť, prijal som ho, aby som prezentoval moje skromné skúsenosti a poznatky z prírodného včelárenia v trámikových úľoch, a zároveň aj predstavil jeden z týchto úľov, trámikovú úľovú zostavu Warre. Zároveň som včelárskej verejnosti predstavil kompatibilnú úľovú zostavu rámikových úľov, ktoré vyrába firma HDV Engineering Consulting s.r.o. v Likavke pri Ružomberku, a ktoré rámikové miery sa v ČeskoSlovensku používajú, čím som chcel upozorniť včelárskych funkcionárov a výrobcov úľov na nutnú požiadavku dnešnej doby, dohodnúť sa, ujednotiť a riešiť stavbu úľov všetkých rámikových mier na jednotnom pôdoryse, bez falcov, bez uteplovania, s jednoduchým zasieťovaným dnom, aby ktorýkoľvek nadstavok z týchto rôznorodých rýmikových mier pasoval ako kocka z lega pri kladení na seba na každej včelnici a v každom kúte republiky. Dufam, že som mojou účasťou na ostravskej výstave aspoň drobnou čiastkou prispel k šíreniu myšlienok hnutia Šanca pre včely, ktorého "Cílem je praktikovat, ověřovat alternativní přístupy v různých podmínkách, sebevzdělávat se a dále šířit tyto myšlenky mezi včelaře i nevčelařskou veřejnost."

Keď som vystúpil z výťahu na druhom poschodí výstavného pavilónu, prekvapilo ma množtvo vystavovateľov včelárskych potrieb, včelích produktov, výrobcov úľov, medometov, výrobkov z medu, vosku a propolisu, ako aj množstvo literatúry a včelárskeho propagačného materiálu. Zdalo sa mi, akoby každá dedina, každá skupina včelárov z krásneho moravsko-sliezskeho kraja tu prezentovala svoju prácu a chcela ňou prispieť k udržaniu zdravej prírody a zdravej včely na moravsko-slovensko-polskom pomedzí.


Množstvo návštevníkov sa celé hodiny tlačilo popri stánkoch vystavovateľov. Od desiatej hodiny predpoľudním až do pokročilého podvečera bežali v kuse za sebou prednášky o alternatívnych formách včelárenia. Krátke prestávky medzi prezentáciami vyplnila úžasná muzika heligónkárov s ešte krajšími pesničkami v rytme polky a valčíka. V hľadisku, pod katedrou s dataprojektorom, celý ten čas sedela, a v skupinkách postávala, najmenej stovka poslucháčov. Stretol som sa tu s veľa priateľmi, ktorých som poznal len z diskusií na včelárskom fóre, s Karolom Crhom, Ivanom Černým, Leošom Dvorským, Václavom Scískalom a mnohými ďalšími. Oslovil ma celý rad mne neznámych včelárov, ktorí zas poznajú z internetu mňa a máme spoločnú, rovnakú záľubu v štýle včelárenia na prírodnom diele. Tiež ma potešili slová uznania priateľov, ktorí si boli kúpiť úle Warre a KTBH vo firme HDV Engineering Consulting s.r.o. v Likavke a pri tej príležitosti ma poctili návštevou u mňa doma, že ich včielkam sa v trámikových úľoch darí, sú zdravé a prosperujú.

Organizátorom podujatia nemožno nič vyčítať. Môžem ich len pochváliť za ich zodpovednú prácu organizačne zabezpečiť túto krásnu akciu, na ktorú sa ľudia budú vždy, s radosťou a so záujmom o dianie v našej prírode, vracať.
Pravdou je, že typ úľa a ktorýkoľvek spôsob vedenia včelstiev nemôže zmeniť kamene na med. Ani včelárove vedomosti, alebo plodné matky, neovplyvnia znáškové podmienky v okolí včelnice. V dôsledku miestnych podmienok sú výnosy z úľa na tých podmienkach závislé a pohybujú sa od úľa k úľu a od jedného roka do druhého len v takom objeme, ako je región bohatý na nektár, aká je plodnosť matiek, prírodné teplotné podmienky a zručnosť včelára. Prosto, akú šancu dá včelám ich opatrovateľ včelár a všemocná príroda.

2 komentáre: