utorok 19. júna 2012

Slovenský blog o včelárení v úli Warre - metóda prírody


Môj blog je zameraný na podporu včelárstva v trámikovom úli Warre a jeho modifikáciám. Je o objavoch z čias včelárenia našich starých otcov. Snažím sa tu zhrnúť pár tipov, informácií a skúseností, o ktorých sa dnes nedočítate v knihách a vo včelárskych časopisoch a starí včelári vaše otázky budú považovať za obťažovanie ak budete od nich chcieť niečo o včelárení v trámikových úľoch vysvetliť. Úľ Warre je ekologický, včelárenie v ňom je poetické, ušľachtilé, s jemným vzťahom k prírode, pretože včely v ňom žijú v súlade s prírodou.


Spôsobov včelárenia v trámikovom úli Warre je veľa. Všetky metódy, o ktorých sa na tomto blogu zmieňujem, sú dobré - v určitých podmienkach. Dúfam, že budem mať nasledovníkov, ktorí opíšu svoje postupy z ich vlastných skúseností, že čo a ako sa kde osvedčilo.  




Odkazy na prírodné včelárenie v trámikových úľoch:

2. Čo je to "alpský úľ"? História a šírenie úľa Roger Delona. Popis a výkresy z alpského úľa. Technika včelárenia, domáce a zahraničné skúsenosti s práce s alpským úľom. Všetko to a mnoho ďalších informácií nájdete na ruských stránkach "alpský úľ".

3. Na stránkach Vladimíra Chomiča sa stretnete s jeho osemnásť ročnými skúsenosťami z včelárenia v dvanásťnadstavkových úľoch vnútorného rozmeru 300x300x108 mm s objemom úľa 120 litrov. Ide o vylepšený dizajn alpského úľa Roger Delona.

4. Ak sa rozhodnete včeláriť štýlom Warre, pozrite si jedinečný dokumentárny film 'Královná slnka', ktorý sa venuje problematike dramaticky sa zhoršujúceho zdravotného stavu včelstiev a následkom, ktoré môže mať úhyn včiel pre našu samotnú existenciu. Film hľadá odpoveď na otázky, čo nám vlastne včely chcú povedať a aký význam majú včely v širšom kontexte udržatelnosti života na zemi.

5. Anglický web venovaný včeláreniu v úli Warre.

6. Dvojmatkové včelárenie v úli Warre podľa Jean-Francois Dardenne.

7. Včelárenie s polovičnými rámikmi Gillesa Denisa, ktorý je komerčným včelárom s niekoľkými stovkami včelstiev.

8. Tajomstvá šesťdesiat ročnej včelárskej praxe s úľom Warre môžete objavovať na stránkach profesionálneho včelára Marc Gatineau.

9. Postavte si úľ Warre postupom podľa fotografie.

10. David Heaf na včelárskych stránkach Warre.

11. Brtníctvo sa vrátilo do poľských lesov.


12. Pán Wojtek sa na webe podelil s ostatnými ľuďmi podobného záujmu s jeho skúsenosťami z včelárenia v horizontálnych bezrámikových úľoch.


13. Tmavá včela Apis mellifera mellifera.


14. Včelíny pre včely samotárky.


15. Vedenie japonskej včely tradičným spôsobom.

16. Včelárenie v slamených košniciachV Európe sa ako štandardný materiál na výrobu slamených úľov používa ražná slama a drevený materiál vŕba alebo štiepaný korienok a Plamienok plotný. Na Slovensku sa týmto spôsobom robili rôzne slamené výrobky.


   


                               

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára