pondelok 4. júla 2011

Včely zabíjajú trúdov

Dnes ráno som po príchode na včelnicu spozoroval veľké množstvo mŕtvoliek na letáčoch. V prvom momente som si myslel, že je to výsledok po boji s cudzími včelami. Rabovačka to však nebola. Keď som prišiel bližšie, uvidel som na letáčoch množstvo mŕtvych trúdov, niektoré ešte žili a bezvládne sa potácali. V jednom včelstve ich bolo také veľké množstvo, že som mal pocit ako na jar pri čistení dna od napadaných mŕtvoliek cez zimu. Medzi tou hromadou trúdov bol aj povynášaný ešte nevyliahnutý trúdí plod. Viem, že včelstvá sú v poriadku, majú mladé kladúce matky, no s takýmto obrazom jednorázovej likvidácie trúdov vo všetkých včelstvách hneď po letnom slnovrate som sa ešte nestretol. Budem včelstvá pár dní monitorovať, snáď nájdem príčinu v ich správaní a logické vysvetlenie.



4 komentáre:

  1. Podobně to vypadalo, když jsme s otcem odvezli 4 včelstva z Hané (11.6., právě skončila řepka) do podhůří Jeseníků. Do týdne podobný masakr před česnem, ale jen u nejslabších dvou včelstev. Dvě silnější nemordovaly zdaleka tak výrazně. Je i u Vás nějaká souvislost mezi sílou včelstva a počtem "padlých"?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. U mňa je to naopak. Výrazné to je u štyroch najsilnejších rodín. Masaker pokračuje aj teraz cez deň.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dnes, po týždni takmer nepretržitých dažďov, konečne vykuklo slnko a tak som pozrel do úľov v nádeji, že odhalím príčinu jednorázovej včasnej likvidácie trúdov. Myslím, že som prišiel na dôvod tohoto mordu. Včelstvá majú veľa zaviečkovaného plodu, ale zásoby žiadne, suché plásty. Okamžite som im nasadil štvorlitrové fľaše so sirupom. Ešte pred desiatimi dňami mali dostatok zásob. Taký rýchly obrat v spotrebe som nečakal.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Při předvčerejší kontrole už byli trubci vyhánění i z nejsilnějších včelstev. Spíš než v prostém nedostatku zásob vidím příčinu v relativním omezení snůšky (chladno, deštivo, větrno, maliní dokvétá a les moc nemeduje), protože nízké nástavky měly plné zavíčkovaných zásob. Ale pravda, ujedly dost - hlavně ty nejsilnější!

    OdpovedaťOdstrániť