streda 20. júla 2011

Prírodné včelárstvo

Niet pochýb o tom, že webové stránky s témou prírodného včelárenia poskytujú včelárom najviac informácií na internete. Ak máte akékoľvek otázky o včelárstve, dostane sa vám zdvorilej a rýchlej odpovede na fórach týchto stránok a blogov. Filozofii pôvodného spôsobu včelárenia bez rámikov sa celosvetovo venuje viac ako 5000 včelárov. 
Reverendi verili, že včely boli stvorené na Zemi Bohom len z dôvodu produkcie medu pre človeka. Langstrothov vynález úľa s rozoberateľným dielom v roku 1852, vydláždil cestu dodnes uznávanému tvrdeniu, že jeho úľ uľahčuje včelárom medobranie, ale o chorobách včiel v tomto úľovom systéme, ktoré decimujú svetovú populáciu včelstiev, sa stále hovorí menej. Charles Darwin sa niekoľko rokov venoval životu včiel, ale včelári zostali oddaní úľom s rámikmi. Rozhodli sa pre potrebu ťažby veľkého množstva medu od svojich včelstiev a pre vyššie zisky, čím sa ochotne prispôsobili agrochemickému priemyslu a osud pôvodných prírodných zdrojov včelej pastvy ich prestal zaujímať. Priemyselné včelárstvo kráča ruka v ruke s rastom pesticídov a náporom geneticky modifikovaných plodín a potravín, ktoré zdecimovali prirodzené prostredie pre naše voľne žijúce živočíchy. A my ani nevieme do akej miery, či je schopné vrátiť sa späť do pôvodného stavu.
Nielen, že je prirodzené včelástvo lepšie pre včely, zároveň je v priebehu roka jednoduchšie pre včelára a lacnejšie pre jeho vrecko. Dokonca aj menej zručný včelár si môže sám postaviť jednoduchý trámikový úľ z odpadového dreva. Som zástancom prírodného včelárenia, sústredil som na mojom blogu množstvo informácií o tejto zabudnutej forme včelárenia a sú voľne prístupné pre všetkých. Blog, našapr@vda, je považovaný za bibliu v slovenčine pre prirodzené včelárenie. Človekom navrhnutý trámikový úľ môže byť vždy nazývaný prírodným, vyžaduje minimálnu údržbu a nepotrebuje konvenčné metódy obsluhy spojenej s každotýždenným otváraním a kontrolou zarámikovaného včelstva. Kto má záujem o včely, ich zdravie, o včelárenie udržateľným spôsobom, pre toho je prirodzené včelárenie skvelým riešením.
Úľ Warré nie je jediným TBH vynálezom. V trámikových úľoch včely žijú zdravo už po stáročia. Úľ svätého Jána, je postavený podľa plánov z roku 1677. Úľ má jeden vysoký a dva nízke nadstavky. Reťaze vo vnútri len ilustrujú stavbu diela. Použité laná majú zabrániť ohnutiu a rozkálaniu dreva. Dosky sú v boxoch uložené nastojato, ako rástol strom, nie zľava doprava, čo je dnes normálne pri stavbe nadstavkov. Pretože drevo má tendenciu sa ohýbať a deformovať, po obvode nadstavku je postavené tak, že box nebude deformovaný, vlhkosť a slnko nepoškodia jeho tvar. Vzhľadom k tomu, že vertikálne postavené dosky majú tendenciu prasknúť, utiahnuté laná zabránia prípadnej deformácii. Prečo sú jednotlivé políčka boxu tak postavené? Niektorí včelári veria, že smer dreva musí byť na stenách úľa uložený prirodzene. Skrýva sa za tým predstava, že cez strom prechádza energia, ktorá musí byť v úli zachovaná. Rozrezaním stromu na dosky a ich smerovanie pri stavbe nadstavkov v rôznych smeroch, vytvára v tejto energii chaos, čo je vraj príčinou chorôb včelstiev.

2 komentáre: