štvrtok 26. mája 2011

Klub včelárov s Warré technikou rastie

Pred časom ma kontaktoval Ivan z Nitry so záujmom o včelárenie štýlom Warré. Za domom má záhradu s ovocnými stromami, ktoré potrebujú opeľovačov. Túto prácu dlhé roky robili susedove včielky, no pre podlomené zdravie tento včelárenie zanechal a úrody ovocia v sade už nie sú také výrazné. Pre Ivana sa včelárenie v úli Warré stalo návodom ako pômôcť okolitej prírode. Tohtoročný  25.máj sa stal v jeho hobby včelárení začiatkom. Zdokumentoval to krásnymi fotografiami.




Warré aj Keňan, to je dobrodružstvo ducha. Keňa a Tanzánia sú vzrušujúce a rozmanité krajiny afrického kontinentu, kde divoká a krásna príroda dáva miestnym včelárom neprieberné množstvo možnosti bezkonkurenčného včelárenia na prirodzenom diele. Podobné nádherné dobrodružstvo ducha môže celý rok prežívať aj slovenský včelár, ktorého oslovilo prírodné včelárenie štýlom Warré alebo Keňan. Úľ Warré aj Keňan zaisťujú pre ľudí s vášnivým vzťahom k prírode včelárske safari, čo vám umožní sledovať divoký život včiel priamo vo vašej záhrade s krásnou flórou slovenskej krajiny.

Včelárstvo na Slovensku má dlhoročnú tradíciu a veľa problémov. Väčšina včelárov sú fandovia a priemerný vek členov v kluboch je cez sedemdesiat rokov. Spolu s včelármi zomiera aj včelárstvo po celej krajine. Všetky techniky sú zamerané na maximálnu výrobu medu. Tento cieľ je hlavným problémom nezáujmu o včelárenie, pretože veľa predražuje tohoto koníčka. 





Ivan má kamaráta, ktorý je trochu umelec rezbár a robí aj vyrezávané úle z klátov, ale robil aj obyčajné úle. Pozeral plány Warré úľa a Ivan sa s ním dohodol, že si upresnia dno aj striešku a začnú robiť úle Warré. Po prezretí mnohých materiálov na internete bol Ivan trochu nerozhodný vo výbere dna, striešky, strieška na plánoch warré by mala byť odvetraná, ale z výkresu mu nebolo jasné kde v strope má byť vetrací otvor, tiež mu nebolo celkom jasné či stačia v jednotlivých boxoch trámiky, na ktorých si včely postavia plásty, alebo treba aj rámčeky, pretože si všimol, že aj ja mám na tomto blogu výrobu rámčekov. Pokúšal sa zohnať 21 cm dosky, ale také široké v jeho okolí nemajú. Vyriešil to so stolárom tak, že spojil dve užšie. Nakoniec všetko dobre dopadlo.

Moderné priemyselné techniky včelárenia nie sú riešením pre moderné rodiny. Ak obaja partneri pracujú, majú aj iné záujmy, prácu na plný úväzok, trávia veľa času s deťmi a priateľmi, musia hľadať iné spôsoby včelárenia. Myslím, že včelárenie v úľoch s trámikmi by mohlo byť dobrým riešením. Princíp TBH Keňan a Warré sú bezpochyby úle s jednoduchou obsluhou, ktoré vytvárajú rovnováhu pri rozdelení času medzi rodinu a včelárenie.






Ivan mi poslal pár fotiek z osádzania jeho prvého roja včiel do novučičkého úľa Warré. Mal z toho radosť a telefonoval mi, lebo nevedel, či pod odvetranú striešku má dať plátno aby včely nelozili nad trámikmi. Nakoniec natiahol zospodu strešného dielu plátno. Na vetracích dierach je zvnútra 3 mm pletivo ako aj na dne. Včely pekne napochodovali do úľa.Teraz vraj musí začať študovať a pozorovať úľ, aby vedel čo ho najbližšie čaká. Určite ma ešte neraz požiada o radu. Nezabudol pripomenúť, že ak sa niektoré jeho fotky hodia na tento blog, môžem ich použiť.



Zabudnuté formy včelárenia na prirodzenom diele vám vyriešia množstvo problémov. Presvedčíte sa, že "menej je viac". Nemusíte tráviť veľa času pri príprave rámikov na novú sezónu a pri spracovaní vosku. Veľkú časť prípravných prác urobíte v letnom období a nemusíte v zime vykurovať dielňu. Nepotrebujete skladovacie priestory a garáž už nebudete mať preplnenú včelími plástami, doplnkami a boxami. Zaobídete sa bez drahých strojov a náradia na ťažbu medu, výrobu a údržbu úľov. Nemusíte ošetrovať voskové plásty proti moliam a v uzavretom obehu vášho včelárenia používate ten najčistejší a najprirodzenejší vosk. Včelie produkty získavané z trámikových úľov majú značku tej najvyššej kvality.
Predpokladám, že informácie, nové nápady a praktické rady na týchto stránkach, vrátia mnohonásobne všetky investície vo forme zdravších kolónií a v ich zvýšenej produkcii medu.

Koniec dobrých časov? Čo sa deje? Na rozdiel od globálneho otepľovania, na rozdiel od slabého dolára a vysokých cien ropy, na rozdiel od drahej energie, potravín, vody, ekonomickej a osobnej krízy, prečo sme takí mrzutí? Kde je jednota, ktorá nás, včelárov, vždy držala pri životnej sile? Strácame schopnosť žiť v mieri sami so sebou a starať sa o včielky? No, spýtajte sa sami seba, či staré vzory včelárenia môžu byť pre vás vašim vlastným riešením. Generácie včelárov sa javia ako separácia. Nič v prístupe ku technike včelárenia nezmeníme, kým nezmeníme sami seba. To, čo sme preniesli na plecia včiel, je ekologický problém. A ekologický problém je sociálny problém. Včelárov zaujímajú peniaze zo včiel a o ekológické včelárenie sa nezaujímajú, bojíme sa a nedokážeme riadiť našu slobodu.

Práca so včelami je predovšetkým o prekonaní strachu. Úľ je včelárova stelesnená láska. Úľ je oknom do nášho nového sveta. To vyžaduje od nás trpezlivosť a veľa emocionálnej energie. Biovčelári znova objavujú, čo to znamená žiť v mieri s hmyzom, krajinou, a s každým iným stvorením. Spojme naše úsilie za zachovanie živej prírody!


1 komentár:

  1. Podle mna idealni zpusob vcelareni. Nenarocny na finance a cas. Pekne ule.

    OdpovedaťOdstrániť