nedeľa 1. augusta 2010

Warré - včelárenie bez medzistienok.

Včeliu osadu tvoria z vnútra príbytky z vosku, ktorý včely samy vyrábajú. Tieto stavby, v starých ruských knihách nazývané palácmi, sú jednotou ľahkosti a pevnosti, krásy a úžitku, a dodnes vyvolávajú obdiv inžinierov i prírodovedcov. Sú to visiace päťdesiatposchodové budovy, ktorých základy sú niekde hore, v strope. Takéto obrovské mrakodrapy s tenulinkými šesťbokými stienkami by mali byť pri takej obrovskej veľkosti prinajmenšom zo železobetónu.

Na starých včelniciach na juhu včelári kládli včely do pletených slamených úľov, na severe - do vydlabaných klátov. No nech by včely žili kdekoľvek, hniezdo si stavajú v podstate rovnaké: zhora nadol visia plásty upevnené k povale, rozdelené úzkymi uličkami, a v nich sa vo dne v noci hmýria obyvatelia úľa. Čo teraz uvediem o stavbe prírodného diela včelami, nie je bla-bla alebo jeden priateľ mi povedal, ale vlastná skúsenosť. Keď som nalepil na trámik pásik medzistienky včely pásik vyhrýzli a stalo sa, že sem tam jeden, dva plásty postavili krížom krážom. Pásiky medzistienky už nelepím, zalievam voskom drážku v hornej latke.
Rámik Warré "B" from Milan Bencúr on Vimeo.

Najistejším riešením sa mi zdá trojuholníkové riešenie hornej latky. Triangel trámik. Včely stavajú prevažne robotníčie dielo, trúdovinu stavajú v malých kolieskach, keď ju potrebujú, roje a zmetence postavia iba robotníčie dielo. Pri vyrezávaní plástov treba na hornej latke nechať aspoň jeden rad starých buniek, takéto rámiky zebrovať s novými a celé dielo bude rovno postavené. Keď som dal stavať na trámiky v medníku a nepremostil som box aspoň jedným vystavaným plástom, včely začali so stavbou zdola nahor. Môžem konštatovať, že otázka o včelárení bez medzistienok je v súčasnej zdravotnej situácii včelstiev na mieste a včely vôbec nestavajú divočinu. So včelami sa hrajú tí včelári, ktorí včelária všeobecne uznávaným komerčným spôsobom. Ja som len hobbista, mám štyri rodiny, neprivyrábam, včelárim skvelým riešením bez medzistienok, v roku 2009 som mal priemerný výnos na rodinu okolo 80 kg. Tohto roku som nevybral včelám ani kilo medu, mohol som im pár plástov zobrať, ale radšej som im to nechal na zimu. Po dažďoch v júni lietavky vypadli, včelstvá pred slnovratom začínali od nuly, ale teraz už mladušky robia každý deň silné prelety. Včely mám pri dome, mám na ne dostatok času každý víkend, no nevyrušujem ich rozoberaním, pretože ony nemajú čas na mňa, naozaj mi ich stačí otvoriť len raz ročne pri medobraní. Medzistienky nepoužívam a mám krásne vystavané dielo, každý rok v plodisku obnovené.
Kto má záujem včeláriť v horizontálnom úli TBH, tak oporná latka v strede trámika funguje výborne v takom ležane - mednej krave. Tam nevadí, že plást včely pritmelia ku stene úľa, dielo sa dá ľahko uvoľniť nožom. Vo vertikálnom TBH je výhodnejší polorámik. Včely nepritmelia plást ku stenám a dielo sa dá ľahko rozobrať podobne ako s uzavretými rámikmi. Moja skúsenosť s prírodnou stavbou diela včelami je taká, že z ôsmich plástov v nadstavku sú len na jednom trúdie bunky, ostatné sú vystavané robotníčími komôrkami. Včelstvo box vystavia v najspodnejšom poschodí úľa, teda pod plodiskom.
Kto chce odviečkovať TBH plást s medom a med vytočiť bez poškodenia, potom plást použiť ďalej, musí si zadovážiť horizontálny medomet. Môžem potvrdiť, že plást pritmelený len k trámiku je pevný a bezpečný pri výške boxu 210 mm, pri výške 285 mm ho treba istiť asi 12 cm dlhými bočnými latkami a pri výške 360 mm potrebuje istenie stredovou latkou dlhou 35 cm. Cieľom TBH technológie je, aby včely každoročne vystavali nové plodisko a med znášali do tých vystavaných plástov z pred roka. Preto medomet nie je potrebný, plásty je nutné vyrezať, vo vedre rozdrviť a cez sito precediť. Pre drobných včelárov je to určite výhodné.
Kto má úštipačný pocit, že je to návrat do 19. storočia a teda zázrak, tak o takom zázraku môžme iba snívať. Vtedy včelstvá netrpeli toľkými chorobami, klieštik bol niekde na Jáve a každé včelárstvo fungovalo čistejšie ako dnešné eko a bio. Aj v jednoduchosti je úspech a prosperita. Veď aj v moderných komerčných úľoch včely neraz prejavujú zvláštne inštinkty, niečo ako chápanie svojich potrieb a schopnosť prispôsobiť sa podmienkam: dôkladne vystavajú voskovú medzistienku a zrazu ju prestavajú, prerábajú robotníčie bunky na trúdie alebo stavajú podpery pod poškodené plásty. Včelárenie bez medzistienok je dnes cestou k zdravým včelstvám a k čistým produktom včiel.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára