piatok 2. apríla 2010

Brtníctvo sa vracia do poľských lesov

Do 19.storočia bolo brtníctvo v Európe dedičným povolaním. V súčasnej Európe sa iba v Baschkirii na juhu Uralu včelári zaoberajú brtníctvom v jeho pôvodnej nezmenenej podobe. Preto boli baschkirskí včelári v roku 2007 pozvaní polskými včelármi na pomoc pri realizovaní projektu navrátiť brtníctvo do poľských borovicových lesov. Cieľom tohto projektu je vrátiť včelu do jej pôvodného prirodzeného prostredia a s pomocou človeka udržať jej život v lese. 

Brtníctvo je náročný spôsob včelárenia. Ak sa chcete dostať ku včelám, musíte ísť hlboko do lesa. Obchôdzka borovíc trvá osem, deväť hodín, pretože brte so včelami sú výrazne vzdialené od seba. Pri tomto spôsobe včelárenia je najdôležitejšie naučiť sa odhadnúť koľko medu môže brtník včelám zobrať. Medobranie treba robiť s citom, pretože na rozdiel od chovu včiel v úľoch včely v brtiach nie sú prikrmované cukrom. Medobranie v neskorom lete treba robiť opatrne. Najbezpečnejšie je odoberať med v čase hojnosti od mája do slnovratu. Trik úspechu brtníctva spočíva v ponechaní dostatku medu včelám na zimu a včasný jarný rozvoj. 


Horský med je vyhľadávaná pochúťka od brtníkov, je predávaný za vysoké ceny. Má preslávenú jedinečnú príchuť, množstvo stopových prvkov a liečivé vlastnosti. Aj vysokohorský úľ Warré umožňuje včelárovi  prístupnejším spôsobom dorábať v zdravom prostredí lesa kvalitný horský med  s jedinečnými vlastnosťami tohoto sladkého produktu horských včiel.   


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára