nedeľa 1. júna 2014

Rast včelstva na jar a rojenie

Zdá sa, že keď sa zmienim o tom, že je zo mňa prírodný včelár, tak sa ostatní včelári pozerajú na mňa s nepochopením a pre mnohých je včelárenie na prírodnom diele nepopulárne. Moje včely žijú v trámikových úľoch Warre. V tradičných košoch sa už dnes nevčelári. Informácií o trámikovom štýle včelárenia je medzi včelármi poskromne. Nerozumiem tomu, prečo je zanedbaná osveta o udržateľnom včelárení, keď naši predkovia tisícročia držali včely na prírodných plástoch podľa výberu včiel. Prírodné včelárenie bolo vždy udržateľné, včely nie sú vystavované častej manipulácii alebo chemikáliám. Dnes nezoženiete materiál na stavbu slamených úľov. Slama je krátka a top moderné žacie stroje slamu polámu, ktorá potom už nie je vhodná na stavbu slamených úľov. Ďalej, košnice potrebujú nejaký úkryt, zatiaľ čo úľ Warre môže stáť volne na včelnici. Košnice sú určené na medobranie v neskorej sezóne a technológia včelárenia v košoch vyžaduje neustále kŕmenie včiel cukrom. Praktickejší je úľ Warre, ktorý umožňuje rozširovať priestor pre včely a touto technológiou získa včelár viac od svojich zdravých včiel.  
Rast včelstva na jar a rojenie úzko súvisia s nastavením úľového priestoru včelám vo včasnej jari, čo je niekedy okolo obdobia kvitnutia vŕby rakyty. Už dávno doporučujú mnohí odborníci vo včelárstve rozširovať úľový priestor práve v čase kvitnutia vŕb. Moje poznanie, aby sa včelám darilo, vyplýva z experimentálnej fotografie. Včely cestujú za zásobami medu vždy do kopuly úľa, nie nadol. Pod povalou úľa je teplo, plásty sú tam zohriate, čo včelám umožňuje bezproblémové odoberanie zásob. Na stavbu nového diela potrebujú okrem znášky aj teplo, ktorého je vždy najviac pod povalou úľa. Aj na jar trvá každý cyklus plodovania 21 dní kým sa narodí nové potomstvo. Na jar trvá dva mesiace kým včelí chumáč a s ním aj plodisko začnú rásť. Ľudovo povedané, je to obdobie od Mateja do Juraja. Hniezdo sa v tomto období nachádza na mieste kde včelstvo prezimovalo. Zvyčajne je to v hornom nadstavku dvojdielneho plodiska alebo v dvoch horných nadstavkoch trojdielneho plodiska. V spodnom nadstavku sú plásty s prázdnymi bunkami, čiže to je miesto, kde včely ukladajú prvý peľ a tež prvý nektár, ktorý postupne spotrebujú. Postupne časť plodového hniezda zasahuje do spodných nadstavkov.
Množstvo peľu vo včasnej jari nemôže byť včelstvom okamžite spotrebované ako nektár. Čiže, začína blokovať bunky pre nové potomstvo. To je dôvod pre včasné rozšírenie úľového priestoru v čase kvitnutia vŕby rakyty, kedy začína aj stabilnejšia znáška nektáru. Matka sa snaží klásť vajíčka v celom priestore úľa. Smer krúženia na kladenie vajíčok je horizontálne do priemeru asi 30 cm, čo je približne 8 plástov a vertikálne je hniezdo vysoké asi 50 cm. Ak špirála pre kladenie vajíčok matkou je obmedzená peľom a nektárom, tak vzniká rojová nálada. Výsledkom je vyrojenie včelstva. Takže optimálnym riešením musí byť správna veľkosť úľa v čase kvitnutia vŕby rakyty, kedy už začína v prírode stabilnejšia znáška.
Na experimentálnej fotografii vidíme tri centrá každého nadstavku v plodisku úľovej zostavy. Vidíme, že prázdne bunky sú upchaté peľom. Je to stratený priestor pre rast plodového hniezda, pretože toľko peľu včely naraz nespotrebujú. A ak nasleduje väčší prínos nektáru, tak včely okamžite zareagujú na čas hojnosti a pri takto nastavenom priestore v čase kvitnutia vŕby rakyty to povedie k rojeniu. Preto je dôležité naprogramovať včely už vo včasnej jari na určitú veľkosť úľa a máte hotovo.
Dôležité je tiež, určiť veľkosť plodiska pri zazimovaní včelstva už v prvom roku, kedy stanovíte včelstvu veľkosť jeho hniezda. Zjednodušene povedané, snažte sa myslieť na spôsoby ako "zabrániť" rojeniu už počas prírpavy včelstva na zimovanie.
Minulý rok sme s kamarátom oživili starý včelín. Osadili sme tam tri roje. Všetky tri postavili v rámikoch, bez medzistienok, kompletné plodisko miery "B". Zimovali na mede.
Z toho starého včelína, len pre ilustráciu, tu dávam fotky z tohoročnej jari. Tým včelám som musel v čase kvitnutia vŕby rakyty rozšíriť úľový priestor o 100%. Sedem rámikov prevažne zaviečkovaného plodu je vo včasnej jari a v podmienkach Oravy pre tie včelstvá úspech. Včely už spávali na letáči, pretože v úli nebolo pre všetky miesto. Polovicu plodiska som preložil do medníka. Zostávajúci priestor som vyplnil len prázdnymi rámikmi bez medzistienok. Výsledok bol kompletne vystavané všetky rámiky prirodzeným dielom a ani jedno včelstvo sa nerojilo.





Bežní včelári všade prispievajú svojimi názormi na moderné včelárenie. Hoci ich rady sú dobre mienené, neriešia súčasný problém masívneho poklesu populácie včiel vo svete. Môj blog nespochybňuje moderné úle a vedenie včelstiev, ktoré všetci považujú za samozrejmé, ale ponúka jednoduchší úľ, nový prístup k vedeniu včelstiev, a lepší spôsob, ako pracovať s našimi včelami.
Prečo meniť veci? Súdiac podľa všetkých e-mailov, ktoré dostávam, väčšina ľudí si myslí, že keď majú jednoduchý úľový systém Warre, tak ten je dostatočným dôvodom na to, aby sa považovali za prírodných včelárov. Tento blog píšem preto, aby som sa pokúsil vysvetliť, že včelstvo na prírodnom diele je len začiatok - skutočný dôvod prírodného včelárenia je prístup k vedeniu včelstiev, ako je možné spolunažívať so včielkami a s prírodou. Tento blog je o tom, ako udržujem trámikové aj rámikové úle a prečo si myslím, že včelárenie na prírodnom diele je oveľa lepšie ako včelárenie s predlohou medzistienok. Môj blog je spôsobom odpovede na stovky e-mailov, v ktorých ma ľudia žiadajú o radu a pomoc. Píšem tu všetko čo o prírodnom včelárení viem a neviem čo by som k tomu viac dodal. Kto môj blog pozorne číta, určite nájde odpoveď na všetky otázky. Povedal by som, že blog "našapravda" je špeciálna včelárska kniha napísaná pre včelárov, preto tak mnohých zaujíma. Je to môj prístup ku včeláreniu, ktorý je moc odlišný od všeobecne uznávaných moderných postupov, zameraných na maximálny zisk zo včiel. Všetci vieme, že súčasný "starý" spôsob vedenia včelstiev s pomocou chémie nefunguje a ja prichádzam s "novým", lepším, biologicko-chovateľským spôsobom ošetrovania včelstiev. Každý, kto chce počuť, pochopí, že prírodné včelárenie nie je o tom, že sa mi trámikový úľ páči, ale že život včelstiev na prírodnom diele je pre včely užitočné...


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára